Badminton Nedir | Badminton Nasıl Oynanır | Badminton Oyun Kuralları Nelerdir

Tatil365gun

Badminton sporu nedir ? Badminton sporu nasıl yapılır ? Badminton sporu kuralları nelerdir ?Badminton sporunun tarihi nedir ? Badminton sporunda kullanılan malzemeler nelerdir ?

Badminton sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin

Badminton SprorununTarihi                 

Milattan Önce 5. yüzyılda Çinliler Badmintonun  atası saydıkları  Ti Jian Zi adı verilen oyunu oynarlarmış. Badmintona benzeyen bir oyun ise 19. yüzyıl ortalarında Hindistan da Poona adıyla oynanmaktaymış. Daha sonra günümüzde oynanan badmintona benzeyen bu oyunu gören İngiliz subaylar bu oyununu 1860 yılında  ülkelerine getirmişlerdir. Beauford Dükü’nün kızları bu oyunu ilk kez Badminton evinde oynamışlardır. Bugün dünyanın bir çok ülkesinde oynanan Badminton’un ismi bu salondan gelmiştir. Uluslararasında en büyük ivmeyi ise 1934  yılında kurulan Uluslararası Badminton Federasyonu’nun kurulmasıyla kazanmıştır. Federasyonun kurulduğu yıldan bugüne kadar Çin ve Endonezya badminton da bir hayli başarılı olmuşlardır. Badminton sporu ilk kez 1972 yılında Münih oyunlarında gösteri sporu olarak çıkmış, 1988 yılında Seul da denenmiş ve 1992 yılında da Barselona’da esas spor olarak ilk kez oynanmıştır.

Badminton

Badminton Sporu

Türkiye’de ise Badminton Federasyonu 31 Mayıs 1991 tarihinde kurulmuştur. Uluslararası Badminton Federasyonuna 104. üye sıfatıyla kabul edilmiştir. Türkiye Badminton Federasyonu ilk başkanı ise İrfan Yıldırımdır. Ülkemizde ilk kez düzenlenen ve Badminton Federasyonu’nun 1994 faaliyet programı içerisinde yer alan deplasmanlı Badminton Ligi Tespit Müsabakaları ise, 11 Bölgeden 24 takımın katılımı ile 4-7 Nisan 1994 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Bu müsabakalar sonucunda 8 takım Badminton Ligine katılmaya hak kazanmıştır. Pek çok üniversitemizin yer aldığı Üniversiteler 1. Ve 2. Liginden başka, 10’u 1.Lig, 20’si Bölgesel lig olmak üzere toplam 30 kulübün mücadele ettiği deplasmanlı Badminton Ligi’ne 2000 yılında, ,ilk defa uygulanan sistemle, minikler ligi de dahil olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı ve Badminton Federasyonu’nun ortaklaşa düzenleri Minikler, Yıldızlar, Gençler Okullar arası yarışmaları ve ferdi Türkiye Şampiyonaları yanı sıra açık turnuvaların da düzenlediği Badminton sporu büyük bir hızla gelişme göstermektedir.

Badminton Saha Ölçüleri

Badminton açık havada olumsuz etkilenmemesi için genellikle kapalı alanda oynanmaktadır. Kort uzunluğu 13.40 metre, genişlik teklerde 5.18 metre, çiftlerde ise 6.10 metredir. Teklerde ki servis atış alanı çiftlerdekinden daha uzun olup, arka dip çizgiye kadar gitmektedir. Sahayı tam ortadan eşit ayırın filenin yüksekliği 155 cm dir. Filenin gözenekleri 1.5-1.7 cm kadardır. Fileyi geren direkler ise oyun alanı içine dış sınır çizgilerinin üzerine dikilir. Oyun alanındaki çizgiler beyaz veya sarı renklerde belirgin olarak çizilmeli, çizgi kalınlığı da 4 cm olmalıdır. Müsabaka esnasında ise çizgiler oyun alanı içinde sayılmaktadır. Uluslararası müsabakalarda salonun korta olan tavan yüksekliği en az 7.8 metre veya 9 metre olmalıdır. Badminton alanının yan çizgilerinin duvara uzaklığı en az 90 cm, bitiş çizgilerinin uzaklığı ise en az 150  cm olmalıdır.

badminton saha ölçüleri

Badminton Saha Ölçüleri

Badminton Filesinin Özelliği

File koyu renkli ip veya plastik malzemeden yapılabilir. Filenin delikleri 1.5-1.7 cm dir.  File direkten direğe iyice gerilmeli ve oyun alanı ortasında yüksekliği 1.524m direklerde ise 1.55m olmalıdır.

Badminton direklerinin özelliği

Oyun alanı yan çizgileri üzerine yerleştirilen file direklerinin yerden yüksekliği 1.55 metre dir. Genellikle demir dökümden yapılan bu ağırlıkların 10-12 kg civarında olmaları file gerginliğini sağlayabilmek için yeterli olmaktadır. Çiftler oyun alanı yan çizgileri üzerine yerleştirilemeyen direkler için, yan çizgilere 4 cm genişliğinde bir bant fileye dikey olacak bir şekilde konularak oyun alanı genişliği tespit edilebilir.

Badminton (Tüy Top ) Topunun Özelliği

Tüy ve top olarak iki kısımdan meydan gelmektedir. Müsabaka topu için Tüyler kaz veya ördek tüyünden olup toplam 16 adet olarak belirlenmektedir. Tabii bunun yanında antrenmanlarda tüy kısmı sentetik malzemeden üretilmiş olan toplarda kullanılmaktadır.

Tüylerin uç kısımlarında top üst kısmına olan uzaklıkları 6.4 cm ile 7.0 cm dir. Tüylerin top kısmına monte edildiği üst kısmın çapı 5.4 ile 6.4 cm dir.Tüyler pamuk ipliği ile sıkıca birbirine tutturulmalıdır. Top kısmı ise çapı 2.5 cm den 2.8 cm e kadar olan mantardan oluşmaktadır. Topun ağırlığı 4.74-5.50 gr olmalıdır. Mantar alt kısmından yuvarlaştırılmış, ince beyaz deri ya da benzer özelliklere sahip bir metaryal ile kaplanmıştır. Anlatılan özelliklere sahip tüy top müsabaka topu olarak kabul edilmektedir.

badminton topu

Badminton Topu

Raketin Özelliği: Raketin vuruş alanı ovaldir. Bu alan raket çerçevesine bağlanmış, naylon yada bağırsaktan yapılı tellerden oluşmaktadır. Bu tellerinin oluşturduğu kareler özellikle orta kısımda birbirlerine eşit olmalıdır. Raket uzunluğu 68 cm den fazla olamaz. Aynı şekilde raket başı vuruş alanı genişliğinde 23 cm den fazla olamaz. Raket başı toplam uzunluğu 29cm fazla olamaz. Bu ölçüler bayan ve çocuklar için farklıdır. Raket başı ,vuruş alanı (çerçeve hariç)28cm dir. Raketin ağırlığı 200gr civarındadır. Raketlerin örgüsünde kullanılan misinanın kalınlığı 0.66-0.80mm arasında olmalıdır.

Kura Atışı ( Yazı-Tura )

Oyuna başlamadan önce iki taraf arasında önce servis kullanma ve oyuna istediği yerden başlama hakkına sahip olabilmek için kura atışı yapılır. Kazanan taraf oyuna başlar.

1-Set skorunun 14-14 olduğu durumlarda ( tek bayanlarda 10-10 ) ilk önce 14 sayısına ( tek bayanlarda 10 )n ulaşan taraf seti “uzatma” yada “uzatmama” hakkına sahip olacaktır.

2-Bu uzatma hakkı ancak yukarıda belirtilen sayıya erişildiği an ve bir sonra ki servis atışı yapılmadan önce kullanılabilir.Uzatmalar aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilir.
A) Durum 14-14 iken uzatmaya gidildiğinde üç sayı.
B) Durum 10-10 iken uzatmaya gidildiğinde üç sayı.
Taraflar en çok üç set oynayacaklardır. Yalnızca servis kullanan taraf sayı alabilir.Tek erkekler ve çiftler karşılaşmalarında 15 sayısına ulaşan taraf seti kazanır. Tek bayanlar karşılaşmalarında 11 sayısına ilk ulaşan taraf seti kazanır.

Toplam skor 20-20 olduğunda,  iki sayılık üstünlük alan taraf oyunu kazanacaktır. Toplam skor 29-29  olduğunda, 30. sayıyı ilk alan taraf oyunu kazanacaktır. Oyunu kazanan taraf, bir sonraki oyunda ilk servisi atan taraf olacaktır.

badminton maçı tekli

Badminton Maçı

Tekler Oyunu: Karşılıklı birer oyuncunun oynadığı oyundur. Oyun servis atış kurallarına göre sahanın sağ servis bölgesinde başlar. Sahanın sol tarafından servis atışı ise tekler oyununda skor tek sayıda ise 1-3 veya 1-5 servis sol servis bölgesinden yapılır. Sayı çift sayı ise 0-2 veya 0-4 sayıda ise servis sağ servis bölgesinden yapılır. Servis atışından sonra servisi karşılayan hta veya faul yaparsa veya servisi karşılayanın sahasına düştüğü için oyun durursa servis atan oyuncu 1 sayı kazanmıştır. Bundan sonra servis atan taraf diğer servis bölgesinden tekrar servis atar. Eğer servis atan hata yaparsa veya tüy top kendi sahasına (tarafına) düşerse servis atan oyuncu servis atma hakkını kaybeder, karşılayan oyuncu servis atan taraf olur, ancak kimse sayı alamaz.

badminton maçı

Badminton Maçı

Çiftler Oyunu: Karşılıklı iki oyuncunun oynadığı oyundur. Servis atışı sahanın sağ bölgesinden yapılır. Sadece karşılayan oyuncu servisi karşılamalıdır, eğer servisi karşılayanın eşi topu karşılarsa veya servis eşine çarparsa, servis atan taraf bir sayı alır.  Atılan servise karşılık verildikten sonra servis atan taraftan herhangi bir oyuncu topa vurabilir ve ondan sonra karşılayan taraftan da herhangi bir oyuncu topa vurarak oyun devam eder böylece top oyun dışı olana kadar devam eder. Atılan servise karşılık verildikten sonra oyuncular topa kendi sahasının herhangi yerinden topa vurabilirler.

Eğer servisi karşılayan taraf hata yaparsa veya tüy top karşılayanının sahasına düşerse servis atan taraf bir sayı alır ve bu oyuncu tekrar servis atar. Eğer servis atan taraf hata yaparsa veya tüy top kendi sahasına düşerse bu oyuncu servis atma hakkını kaybeder ve kimse sayı alamaz. Setin başlangıcında servis atan oyuncu, kendi tarafı o sette hiç sayı almadıysa veya çift sayı aldıysa, sahanın sağ servis bölgesinden servis atmalı ve karşılamalıdır, bunun tam tersi durumunda ise sol servis bölgesinden bu atışları yapmalı ve karşılamalıdır. Eşlere bunun tam tersi uygulanır. Hiçbir oyuncu sırası gelmeden servis atamaz, sırası gelmeden servis karşılayamaz veya aynı oyunda iki kere üst üste iki servis karşılayamaz. Seti kazanan taraftan herhangi bir oyuncu bir sonraki oyunda ilk servisi atabilir ve kaybeden taraftan herhangi bir oyuncu ilk olarak servisi karşılayabilir.

badminton servis

Badminton Servis

Hatasız servis atışı için;

Servis kullanan ve karşılayan oyuncular birbirine çapraz servis içinde durur. Ayakları bu servis alanlarını çevreleyen sınır çizgilerine basmayacak şekilde durur ve servis atışı yapılıncaya dek gerek servis kullanan gerek karşılayanın her iki ayağının bir bölümü, oyun alanının yüzeyine temas halindeyken, hareketsiz kalır.

Topun tamamı servis kullanan oyuncunun bel hizasından aşağıda bulunmalı, tüytopa ilk vuruş taban kısmına dokunularak yapılmalıdır.

Topa vuruş anında servis kullanan oyuncunun raketinin sapı, raket başı, oyuncunun raket tutan elinden belirgin bir şekilde aşağıda olacak şekilde aşağıya doğru eğik olacaktır. Servis atışı başladıktan tamamlanıncaya kadar servisi kullanan oyuncunun raketi öne doğru hareketini sürdürür.

Topun süzülüşü, servis kullanan oyuncunun raketinden çıkıp yukarı doğru bir ivme ile fileyi aşarak bir engelle karşılaşmadığı durumda, servis karşılayan tarafın servis bölgesine düşecek şekilde olmalıdır.

Oyuncular kendi bölgelerinde yerlerini aldıkları zaman, servis kullanan oyuncunun raketinin öne doğru ilk hareketi servis atışının başlangıcı kabul edilir.

Karşılayan oyuncu hazır olmadan servis atışı yapılamaz. Ancak servisi karşılayan oyuncu, servisi karşılamak için hamle yaparsa hazır olduğuna hükmedilecektir.

Servis atışı başladıktan sonra tüy topa raketle vurulması ya da tüy topun vurulmadan yere düşmesi (ıska geçilmesi) ile birlikte servis atışı gerçekleşmiş sayılır.

Çiftler karşılaşmasında, eşler rakip servis kullanan ya da karşılayan oyuncunun görüşünü engelleyecek herhangi bir konumda durabilirler.

badminton müsabaka

Badminton Müsabaka

Yarı Saha Değişimi

İlk setin bitiminde eğer 3. set oynanacaksa 3.set öncesinde ya da tek set üzerinden yapılan maçlarda, önde giden taraf,11 sayılık sette 6. sayıya ulaşınca, 15 sayılık sette ise 8. sayıya ulaşınca yarı alan değişimi yapılmaktadır. Oyuncular kurala göre yarı alan değişimi yapmayı unutmuşlarsa hat anlaşıldıktan hemen sonra yarı alan değişimi yapılır ve o andaki sayılar geçerliliğini koruyarak oyun devam edilir.

Servis Bölgesi Yanlışlıkları

Oyuncular aşağıda sayılan durumlarda servis alanı yanlışlığı yapmış kabul edilirler;

Sırası gelmeden servis kullanılması,

Yanlış servis bölgesinden servis atılması, ya da

Yanlış servis bölgesinde durarak, servis karşılamaya hazırlanması ve servisin kullanılmış olması,

Servis bölgesi yanlışlığı yapıldığında:

Yanlışlığın bir sonraki servis atışı yapılmadan önce fark edilmesi halinde, taraflardan yalnızca biri pozisyon hatası yapmış ve hata yapan taraf o ralliyi kaybetmişse (hatalı pozisyondan avantaj sağlamamışsa), pozisyon düzeltilemez. Aksi halde servis tekrarlarına hükmedilir.

Yanlışlık bir sonraki servis atışından önce fark edilemediyse, pozisyon hatası düzeltilmez.

Servis bölgesi yanlışlığının düzeltilmesi söz konusu değilse, oyuncuların yeni servis alanları (gerektiğinde yeni servis sırası da) değiştirilmeksizin oyuna devam edilir.

Servis bölgesi yanlışlığının düzeltilmesi söz konusu değilse, oyuncuların yeni servis alanları (gerektiğinde yeni servis sırası da) değiştirilmeksizin oyuna devam edilir.

badminton müsabaka 1

Badminton Müsabaka 1

Hatalar

  • Servis atışı nizami değilse,
  • Servis atan oyuncu atış sırasında topu ıskalarsa,
  • Servis atıldığında tüy top fileye takılır ve tepesinde asılı kalırsa ya da fileyi aştıktan sonra rakip sahada fileye takılırsa,
  • Oyun esnasında eğer tüy top oyun alanının sınır çizgilerinin dışına düşerse,
  • Filenin arasından ya da altından geçerse,
  • Filenin öbür tarafına geçmezse,
  • Çatıya, tavana ya da yan duvarlara değerse,
  • Oyuncunun kendisine ya da formasına değerse, hata olarak kabul edilir.

Ayrıca

  • Oyun alanının yakın çevresi dışında kalan bölgede bir kişiye ya da nesneye değerse,
  • Oyun esnasında, tüy topla temasın başlangıç noktası filenin vuruşu yapan oyuncunun tarafında gerçekleştirilmemişse (Ancak, vuruş esnasında vuruşu yapan oyuncunun raketi filenin üzerinden aşarak topun peşinden hareketlerini sürdürebilir.) hata sayılır. Top oyunda iken eğer oyunculardan biri,
  • Fileye ya da onu tutan direklere raketiyle, vücuduyla ya da formasıyla değerse,
  • Rakibin oyun alanına, file üzerinden raketiyle veya bedeniyle tecavüz ederse,
  • Rakibini engelleyecek ya da dikkatini dağıtacak şekilde, rakip oyun alanı file altından raketi ve bedeni ile ihlal ederse,
  • Rakibin nizami vuruş yapmasını, tüy topa file üzerinden vurarak engellerse
badminton müsabaka 2

Badminton Müsabaka 2

Oyun esnasında;

  • Bir oyuncu kasıtlı olarak bağırır ya da el kol hareketleri yapar veya benzeri hareketlerle rakibinin dikkatini dağıtırsa,
  • Oyun esnasında, eğer top rakette takılı kalıp, vuruş yapılırken raketten kurtulursa,
  • Aynı oyuncu tarafından üst üste iki kez topa vurulursa,
  • Peşpeşe bir oyuncu ve eşi tarafından vurulursa,
  • Oyuncunun raketine değdikten sonra arkaya doğru yoluna devam ederse,
  • Eğer oyuncu ısrarlı ve saldırgan davranış ve yüz kızartıcı eylemlerden dolayı ceza aldıysa hatalı davranışlar gösteriyor demektir.

Servis Atışının Tekrarlanması  (LET )

Hakem veya (onun bulunmadığı durumlarda) oyuncu tarafından oyunu durdurma kararı verilmesi durumudur. Durdurma kararı herhangi beklenmedik bir durum ya da kaza hallerinde verilebilir.

  • Eğer top servis atışı dışında, fileye takılıp asılı kalır ya da fileyi aştıktan sonra fileye takılı kalırsa,
  • Servis atışı sırasında hem atan hem de karşılayan oyuncu aynı anda hata yaparsa,
  • Eğer servis kullanan oyuncu, karşılayan taraf hazır olmadan atış yaparsa,
  • Oyun esnasında top parçalanıp taban kısmı tamamen toptan ayrılırsa,
  • Çizgiye hakemi topun düştüğü yeri göremediyse, baş hakem de karar veremiyorsa oyun durdurulur.

Oyunun durdurulduğu durumlarda, son servis atışı geçerli sayılmayacağından, servis atmış olan kişi servisi tekrarlar.

badminton müsabaka 3

Badminton Müsabaka 3

Topun Oyun Dışı Olduğu Durumlar

  • Fileye çarpıp orada ya da tepede asılı kalırsa,
  • Fileye ya da direğe çarptıktan sonra, topa vuran oyuncunun kendi yarı alanının zeminine doğru inişe geçtiği hallerde,
  • Oyun alanının yüzeyine çarpınca,
  • Hata ya da let kararı verildiği zaman top oyun dışı kalır.

Badminton Temel Becerileri Nedir 

Badmintonda oyun servis atışıyla başlar

Doğru bir servis atışı için;

  • Servis atma esnasında iki ayağın yere teması kesilmeden, size ayrılan servis alanı dahilinde beklenmeli. Servis alanı, skorun durumuna göre sağ veya sol olabilir.
  • Servis vuruşu sırasında top ve raketin kafası bel seviyesinin altında olmalı.

Topa, direk olarak filenin üstünden çapraz saha servis alanına düşecek şekilde vurulmalı. Servis atışı
Servis Düzeni

Servis atışı yazı tura ile belirlenir. Tekler oyununda servis atma hakkını kazanan oyuncu, sağ servis alanından karşı tarafın çapraz servis alanına kurallara uygun olarak topa vurarak oyunu başlatır. Hata durumunda servis hakkı kaybedilip karşıya geçer. Oyun böylece devam eder.

Çiftler oyununda da yine ilk servis atma hakkı yazı tura atışıyla belirlenir. AB oyuncularının XY oyuncularına karşı oynadığını kabul edelim ve servis hakkını AB oyuncuları kazanmış olsun. A oyuncusu servis atma hakkını almış olsun. A oyuncusu sağdan X oyuncusu tarafındaki çapraz servis alanına servisi atar. Sayıyı kazanırsa, aynı A oyuncusu bu defa soldan Y oyuncusuna servisi atar. Servis kaybı durumunda servis atma hakkı karşı tarafa geçer. Sayı kazanıldıkça aynı oyuncu, hata durumunda aynı takımdaki ikinci oyuncuya servis hakkı geçer. Eğer o oyuncu da hata yaparsa, servis karşı tarafa geçer ve oyun böyle devam eder.

Skor

Bir oyunda, 15 sayısına ilk ulaşan (en az iki sayı fark olmalı) taraf oyunu kazanır. Bir maçı, en iyi üç oyunu alan taraf kazanır.

 

Tutular ve Vuruşlar

Forehand Tutuş

Forehand tutuşu tenisteki tutuş gibi, işaret ve başparmak V şeklinde, avuçiçi kısmen yukarı gelecek şekilde tutulur.

bachand tutuş

Backhand Tutuş

Yine tenisteki bachand tutuş gibi, raket forehand konumdan sağa doğru çevrilerek ve avuiçi kısmen aşağıya gelecek şekilde tutulur.

Forehand Ve Backhand Servis

Badmintonda temel servis kısa servis olup, rakibin servis alanı çizgisinin hemen en yakınına atılan servistir. Bu servis atışı forehand veya backhand tutuşla atılabilir.

Forehand

Hazırlık aşamasında, vücut ağırlığı iki ayakta eşit dengeli şekilde ve bir ayak önde olmalıdır. Top ön ayak hizasında olmalı ve raket geriye alınmalı, aynı zamanda bilek yukarı kalkmış vaziyette olmalıdır.

haltung_tr

Haltung

Topu serbest bırakma aşamasında, vücut ağırlığı ön bacağa doğru transfer edilmeli ve gözler top üzerinde olmalıdır. Vuruş sırasında, raket öne doğru sallanarak topun mantar kısmıyla buluşmalıdır. Ağırlık ön ayakta ve gözler topu takipte olmalıdır. Vuruştan sonra, bilekler hala yukarı vaziyetini korumalı ve kol ile vücut topun gidiş yönüne doğru takip etmelidir (follow through).

Backhand

Backhand servis atışı, oyuncuların büyük çoğunluğu tarafından kullanılan kolay ve başarılı bir vuruş şeklidir.

Raket ve top vücudun ön tarafına alınır, topa raketin arka yüzüyle ve az salınımla vurulur.

Hazırlık aşamasında, ağırlık iki ayakta dengelenmiş ve bir ayak önde olmalıdır. Top ve raket bel seviyesinin altında ve vücut önünde olmalıdır.

bachand

Bachand

Vuruş aşamasında, vuruş kolu kısa bir geriye salınımda bulunarak topun mantar kısmına vurulmalıdır.

Vuruştan hemen sonra, vücut ağırlığı ön bacakta olmalı ve kol ile vücut topu vuruş yönüne doğru takip etmelidir.

Forehand Smaç

Smaç en temel hücum vuruşlarından birisidir. Smaç vuruşu sırasında, vücut ağırlığı iki ayakta dengeli bir şekilde olarak, raket başüstünden geriye alınmalı ve koldirseği bükülü olmalıdır.

Raket mümkün olduğu kadar geri ve aşağı alınmalı. Topla olan göz teması kesilmeden ve raketin kafası omuz arkasında, diğer kol ve omuz topa doğru dönmüş vaziyette, vücut ağırlığı ön ayak üstüne doğru alınarak raket topa doğru sallanmalıdır.

forehard smaç

Forehard Smaç

Topun mantar kısmıyla raket, kolun en gergin olduğu üst noktada buluşmalıdır. Vücut ağırlığı öne doğru aktarılarak vuruş sırasında iki omuz da fileye doğru dönmelidir.

Vuruştan sonra kol ve raket topun gidiş yönüne doğru hareket ederek raket öne doğru düşürülmelidir. Hareketin oluşu sırasında top – göz teması esilmemelidir.

forhard vuruş

Forhard Vuruş

Backhand hem savunma hem de hücum esnasında kullanılabilir. Eğer top smaç için çok alçaktan ve backhand tarafınıza gelmişse bu vuruş tercih edilir. Raket, elin avuçiçi aşağıya gelecek şekilde tutulur ve topa aşağıdan yukarı doğru vurulur.

Backhand başüstü, yüksek gelen toplara vurabilmek ciddi çalışma isteyen zor vuruşlardan birisidir. Bu vuruş sırasında sırt rakip oyuncunun sahasına karşı dönülür, vücut dengesi ön ayak üzerinde, vuruş eli dirseği yukarı dönüktür.

Vuruş sırasında vücut dengesi korunmalı, bilekler sıkı ve topa baş üstünde vurulmalıdır.

Servis Karşılama

Servis karşılama sırasında, bir ayağınız önde, raket baş üstünde, vücudunuz rahat,

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?

  • Badmintonun günümüzde bilinen adını, İngiltere Gloucestershire’daki Beaufort Dükü’nün Badminton Evinden aldığını,
  • Uluslararası Badminton Federasyonuna 147 ülkenin üye olduğunu,
  • Badminton dünyanın en hızlı raket sporu olup, topun raketten yaklaşık 300 km/saat hızla ayrıldığını,
  • Bir badminton oyuncusunun sadece bir maçta 2 kilometreden fazla yol kat ettiğini,
  • Topun ağırlığının 4.74 ile 5.50 gram arasında olduğunu,
  • En iyi badminton topunun kazların sol kanat tüylerinden yapıldığını,
  • Bir top için 16 kanat tüyü kullanıldığını,
  • En büyük badminton topunun, Cansas City Müzesinde olup, normal ölçülerden 48 kat daha büyük ve 2500 kilo ağırlığında olduğunu,
  • Thomas Kupasını erkekler kategorisinde 1948 yılından beri en çok Malezya, Endonezya ve Çin takımlarının kazandığını,
  • En ünlü badminton severler arasında Paul Newman, Diego Maradonna ve Nick Faldo olduğunu,
  • Badmintonun Çin ve Eski Roma uygarlıklarında raket yerine ayakla oynanan bir oyun olduğunu,
  • İlk kez 1992 yılındaki olimpiyatlarda resmi olarak oynandığını ve resmi olimpiyat oyunu olarak kabul edildiğini, biliyor muydunuz?

Fethiye de 4 gece 5 gün konaklama ve aktiviteli tatil paketleri hakkında bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için www.tatil365gun.com adresinden inceleyebilirsiniz.

 

 

 

 

Tatil365gun

One thought on “Badminton Nedir | Badminton Nasıl Oynanır | Badminton Oyun Kuralları Nelerdir”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN