Curling (Körling) Sporu Nedir | Curling Nasıl Oynanır | Curling Oyun Kuralları Nedir

Tatil365gun

Curling Nedir ? Curling (Körling) Sporu Nasıl Yapılır ? Curling Sporunun Tarihi Nedir ? Curling Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Curling Sporunun Kuralları nelerdir ? 

Curling (Körling) sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

Curling (Körling) Sporunun Tarihi

Curling oyununun geçmişi 1.500 lü  yıllara dayanmaktadır. Bununda kanıtı İskoçya da ki bataklıkta bulunan 1.200 taş olduğu söylenmektedir. Curling en çok İskoçya ve Kanada da oynanmakta olup, Olimpik sporlar arasında yerini çoktan almıştır. Fakat İskoçya ve Kanada dışında İngitere, İsveç, Amerika, Fransa ve Japonya da curling sporu yapılmaktadır. İlk kez 1924 yılında Olimpiyatlarda Curling oynanmıştır.

Curling (Körling) Müsabakası

Curling (Körling) Müsabakası

Türkiye de Curling Sporunun (Körling) Tarihi

Türkiye Curling sporu ile ilk olarak 2010 yılında tanıştı. İlk resmi şampiyona ise 16-17 Ocak 2010 tarihinde Erzurum da, 23-24 Ocak 2010 tarihinde ise Ankara da gerçekleşti. Önceleri sadece Erzurum da faaliyet gösteren Curling sporu için yapılan pist 2011 Üniversite Kış Oyunlarında kullanılmıştır. İlk yıllarda Türkiye Buz Pateni Federasyonu bünyesinde faaliyet gösteren Curling 2016 yılında kurulan Curling Federasyonu bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Yaklaşık 40 ilde curling sporunun Türkiye de gelişmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.

Curling Pistinin (Rink-Oyun alanı) Ölçüleri Nedir ?

Curling pistinin ebatı 42 metre uzunluğunda, 4.3 metre genişliğinde dir. ‘’Rink’’ adı verilen buz üzerinde oynanmaktadır. Buz pist üzerine halkalar çizilir, halkalardan (iç içe çizilip boyanmış üç halkadır) oluşan hedeflere de ‘’ev’’ adı verilmektedir. Evlerin çapı 3.66 metre, birbirlerinden uzaklıkları ise 34.7 metre, evlerin oyun hattı ’’hog’’dan uzaklığı ise 6.4 metredir.

Sporcular kazanma için stratejik hamleler yapmak zorunda olduklarından ve karmaşık yapısından dolayı ‘’buz satrancı’’ olarak adlandırılmaktadır.

Curling Sporunda Kullanılan Malzemeler

Curling (Körling) Taşı

Curling (Körling) Taşı

Curling (Körling) Taşı: İskoçya da Craing adasında deniz seviyesinin altında çıkarılan özel taştan yapılmaktadır. Curling sporunun olmazsa olmaz malzemesidir. Özelliği ortalama 18.1 kg, azami ağırlığı ise 19.96 kg dır. Yüksekliği 11.43 cm, dış çevresi en fazla 91.44 cm dir. Takımlara ait olduğunu belirlemek için taşların kulpları genelde sarı, mavi ve kırmızı renktedir. Curling taşının fiyatı ortalama 500 dolar civarındadır.

Curling Süpürgesi (Fırça): Curling süpürgesi sentetik veya at kılından imal edilmektedir. Müsabakada Curling taşının önünü süpürgeyle ısıtarak taşın yönünü değiştirmeye, hızını arttırarak belirlenen hedefe ulaştırmak için kullanılmaktadır. Özel olarak curling süpürgesi üretilmeden önce evlerde kullanılan saman süpürgesi kullanılmaktaydı.

Curling (Körling) Ayakkabıları

Curling (Körling) Ayakkabıları

Slider: Kaydırıcı. Ayakkabıda olup buzda kaymayı sağlayan tabanlık. Tek ayakkabıda slider, tek ayakkabıda antislider olur.

Curling (Körling) Ayakkabıları

Curling (Körling) Ayakkabıları

Curling Ayakkabıları: Curling sporcuları veya oyuncuları müsabakada birbirinden farklı olarak üretilen ayakkabı kullanırlar.  Ayakkabının birinde altında özel plastik malzeme yapılmış slider, diğer ayakkabıda ise antislider

Curling (Körling) Sporunda kullanılan Terimler

Antislider: Tek ayakkabının altında bulunan, kaymayı önleyen tabanlık.

Broom: Süpürge.

Brush: Fırça.

Bumber: Gönderilen bir taşın başka bir taşa vurup onu ilerletmesi.

Hog: Oyun hattı.

Rink: Curling sahası.

Slider: Kaydırıcı. Ayakkabıda olup buzda kaymayı sağlayan tabanlık. Tek ayakkabıda slider, tek ayakkabıda antislider olur.

Curling (Körling)

Curling (Körling)

Curling Nasıl Oynanır / Oyun Kuralları Nelerdir

Curling müsabakası 10 devre üzerinden oynanmaktadır. Curling takımı 4 er kişiden oluşmaktadır. Müsabakada tüm atışlar 73 dakikada yapılmak zorundadır. Oyuncular 1.2.3. ve kaptan olarak adlandırmaktadır. Taş oyuna sokulurken hog çizgisini geçmeden taş elden çıkarılmalıdır. Oyuncu curling  taşını atar, bu esnada kaptan karşı tarafta beklerken diğer iki oyuncu taşın hedefe ulaşması için süpürme işlemini gerçekleştirmektedir. Buradaki amaç taşı merkeze en yakın noktaya ulaştırmaktır. Toplam 8 taş ile oynanmaktadır. Her oyuncunun 2’şer taş atması ile 1 oyun bitmiş olur. Dairelerin dışında kalan taşlar için puan verilmez. Tüm oyuncular atışlarını tamamladıktan sonra oyun ters yönde devam etmektedir. Her devre sonunda puanlama yapılmaktadır. Önce merkeze en yakın taş tespit edilmektedir. Taşı merkeze yakın olan takım devreyi kazanır. Bundan sonraki aşama bu takımın devreyi kaç puanla kazandığını bulmaya gelir. Bunun için; devreyi kaybeden takımın merkeze en yakın taşı tespit edilir. Devreyi kazanan takımın merkeze bu taştan daha yakın kaç taşı varsa, devreyi o skorla kazanır.10. devre sonunda en çok puan toplayan takım müsabakayı kazanmış olur. Müsabaka berabere olması durumunda her takıma on dakikalık uzatma süresi verilir. Herhangi bir takım oyunun kazanana kadar müsabaka devam eder.

Curling Sporunda Kullanılan Atış Teknikleri

1-Front-House Weight: Hiçbir yere çarpmadan daire içine girip, tee line’in ön kısmında kalan atış tekniğidir.

 2-Back-House Weight: Hiçbir yere çarpmadan daire içine girip, tee line’in arka kısmında kalan atış tekniğidir.

 3-Guard: Serbest koruma bölgesine girip,puan bölgesine temas etmeyen atış tekniğidir.

 4-Center Guard: Merkez çizgiye yakın konumlanan gard atış tekniğidir.

5-Corner (Side) Guard: Oyun alanının köşelerine konumlanan gard atış tekniğidir.

6-Take-Out (Strike),Teykaut(Strayk): Rakip taşa çarptırılarak, rakibin taşını dışarı gönderen atış tekniğidir.

7-Double Take-Out: Rakip taşa çarptırılarak, rakibin iki taşını dışarı çıkaran atış tekniğidir.

8-Raised Take-Out: Rakip taş önünde konumlanmış olan kendi taşımıza vurarak, vurduğumuz taşın rakip taşı çıkararak onun yerini aldığı atış tekniğidir.

9-Hit And Stay: Rakip taşa çarparak onun pozisyonunu bozan veya dışarı atan ve onun konumunda kalan atış tekniğidir.

 10-Hit And Roll: Rakip taşa çarparak onun pozisyonunu bozan veya dışarı atan ve hareketine devam eden atış tekniğidir.

 11-Drawing A Port: Birbirine yakın iki taş arasından geçen atış tekniğidir.

 12-Split: Puan bölgesi önünde gard pozisyonundaki kendi taşına çarparak; hem onu, hem de kendini puan bölgesine sokan atış tekniğidir.

 13-Freeze: Hedefteki taşa temas etmeden veya hafif temas ederek tam önünde kalan atış tekniğidir.

 14-Raised Draw,Pramotion: Yaptığımız atışla, gard pozisyonundaki herhangi bir taşımızı daha iyi bir pozisyona getiren atış tekniğidir.

 15-Clearing,Peel: Çarptığı rakip taşla birlikte oyun alanı dışına çıkan atış tekniğidir.

 16-Biter: Dışarıda gibi gözüken ama ince ölçüm yapıldığında puan bölgesi içinde olduğu anlaşılan atış tekniğidir.

 17-Come Around: Herhangi bir taşa çarpacak gibi giden fakat ince mesafeyle yanından geçerek, alacağı kavisle o taşın arkasına konumlanan atış tekniğidir.

 18-Sweeping,Brushing: Taşı hedeflenen bölgeye taşımak için uygulanan süpürme işlemidir.

 

 

 

 

 

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN