Kürek Sporu Nedir | Kürek Sporu Nasıl Yapılır | Kürek Sporunda Kullanılan Malzemeler

Tatil365gun

Kürek Sporu Nedir ? Kürek Sporu Nasıl Yapılır ? Kürek Sporunun Tarihi Nedir ? Kürek Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Kürek Sporunun Kuralları nelerdir ? 

Kürek sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

Kürek sporu, uzun bir tekneyi yüksek hızlarda suda itmek için kürek olarak bilinen ahşap bir sopa kullanmayı içeren bir spordur. Yaygın bir su sporu olmasının yanı sıra malzemelerinin pahalı olması sebebiyle herkes tarafından tercih edilmez.

Kürek Sporunun Tarihi Nedir ?

Kürek, en eski ve prestijli sporlardan biridir ve ilk kürek yarışlarının Mısır dönemi kadar eski zamanlarda ortaya çıkmış olabileceğine dair kanıtlar vardır. Oxford ve Cambridge Üniversitesi 1828’de rekabetçi bir kürek yarışı düzenlemiştir ve iki eğitim tesisi bugün hala birbirleriyle yarışmaya devam etmektedir. Kürek sporu, oyunlar ilk başladığından beri Yaz Olimpiyatları’nın hemen hemen her sayısında yer almıştır. Sadece 1896 turnuvasında kürek müsabakaları yoktu. Ekstrem hava koşulları organizatörleri su sporlarını programdan çıkarmaya zorlamıştı. Erkek kürek etkinlikleri 1900’den beri uygulanmaktadır ve kadın kürek yarışmaları çok daha sonra, 1976’da başlatılmıştır.

Tüm zamanların en büyük erkek kürekçisi ise yaygın olarak İngiltere’den Sir Steve Redgrave olarak kabul edilir. Romanya’dan Elisabeta Lipa genellikle en iyi kadın kürekçi olarak adından söz ettirir. Her ikisi de beş altın madalya kazanmıştır.

Kürek Sporu Nedir | Kürek Sporunun Kuralları | Kürek Sporunda Kullanılan Terimler

Kürek Sporu Nedir | Kürek Sporunun Kuralları | Kürek Sporunda Kullanılan Terimler

Kürek Sporu Nasıl Yapılır ?

Kürek sporu aslında son derece basittir. İlk önce bitiş çizgisine ulaşan tekne yarışın galibi ilan edilir. Bitiş çizgisine mümkün olan en kısa sürede ulaşmak, takım etkinliklerinde yarışırken şaşırtıcı miktarda fiziksel ve zihinsel güç, yüksek dayanıklılık ve sorunsuz senkronizasyon gerektirir. Kürek yarışmalarına katılan tüm sporcuların farklı bir rolü vardır ve oyuncuların ve ekipmanların sayısı söz konusu etkinliğin kürek türüne bağlı olarak değişebilir. Kürek yarışları, katılan kişi sayısına ve kullanılan teknenin türüne bağlı olarak farklı isimler alabilir. Farklı ırklar için farklı tipte kürekler kullanılır. Değişen tasarımlara rağmen, küreklerinin büyük çoğunluğu, sona doğru kalınlaşan uzun, ince bir gövdeye sahiptir. Kürek yarışlarında, sporcuların tekneyi belirli bir yöne yönlendirmek için küreklerini kullanmaları gerekir. Yarışlarda, tekne dümen üzerinden kontrol edilir. Hiçbir dümen olmadığında, mürettebat, ayak parmaklarına bağlı bir dümen kablosu ile tekneyi kontrol edecektir.

Kürek Sporu Nedir | Kürek Sporunun Kuralları | Kürek Sporunda Kullanılan Terimler

Kürek Sporu Nedir | Kürek Sporunun Kuralları | Kürek Sporunda Kullanılan Terimler

Kürek Sporu İçin Saha Ölçüleri Nedir ?

Kürek sporunda kullanılan saha ölçüleri oyun türüne ve ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor. Olimpik kürek yarışları 12.5 ila 15 metre arasında genişliğe sahip 2000 metre uzunluğundaki parkurlarda yapılıyor. Kulvar sayısı 3 ve 8 arasında değişiyor. Kürek yarışlarında elbette suyun derinliği de önemli rol oynuyor. Kürek sporu için uygun su kaynağı 2 – 3.5 metre arasında derinliğe sahip durgun ve dalga bulunmayan su olmalıdır. Dünya çapında 2000 metre dışında 1000 ve 5000 metrelik yarışlar da düzenleniyor. Tabii ki özellikle kışın açık havada bu sporu icra etmek pek mümkün değil. Bu durumda kapalı ortamda oluşturulan yapay sahalar ile pratik yapılmaya devam edilir.

 

Birçok kürek sporcusu kürek sporlarını bir kürek tankında uygulayarak Olimpiyat yarışları için antrenman yapar. Bu yapay odalar tempo ve agresiflik açısından tamamen kontrol edilebilen ve sporcuların çok çeşitli koşullarda egzersiz yapmalarını sağlayan su içerir. Kürek tankları, kötü hava koşullarının eğitimi imkansız hale getirdiğinde son derece yararlı olduğunu kanıtlamıştır. Kürekçilerin kötü dış ortam koşullarından bağımsız teknikler üzerinde çalışmasına izin verir.

Kürek Sporu Nedir | Kürek Sporunun Kuralları | Kürek Sporunda Kullanılan Terimler

Kürek Sporu Nedir | Kürek Sporunun Kuralları | Kürek Sporunda Kullanılan Terimler

Kürek Sporunda Kullanılan Malzemeler ve Özellikleri Nelerdir ?

Başarılı olmak için dikkat, hakimiyet ve pratik kadar kürek sporunda kullanılan malzemeler de önemlidir. Bu malzemelerin özelliklerini bilmek doğru seçimler yapmayı kolaylaştırır. En önemli iki malzeme tabii ki kürek ve teknedir. Kürek sporunda kullanılan teknelerin standart boyları 8.2 ila 19.9 metre arasında farklılaşır. Teknenin eni ise 29.2 ve 62.2 cm arasında bir değerde olabilir. Teknede sporcunun oturması için hareket edebilen, plastik veya tahtadan tasarlanmış oturak kısımları yer alır. Sporcular kürek sporu esnasında ayaklarını tekne üzerinde sabitleyerek otururlar. İlk dönemlerinde ahşaptan yapılan kürek tekneleri zamanla yerini daha sağlam ve hafif olduğu için tercih edilen karbon – fiber, fiberglas ve fiber karışımlı malzemelere bırakmıştır. Ayrıca kürek sporunda kullanılan malzemeler epey pahalıdır. Bir teknenin fiyatı 7.5 milyar, tek kürek fiyatı ise 400 dolardır. Dahası malzemelerin uygun kayıkhanede saklanması gereklidir.

KÜREK SPORUNDA KULLANILAN TERİMLER TERİMLERİ

Rowing = Kürek

Oars = Kürekler
Oarlock = Ay (Küreğin tekneye sabitlendiği nokta)
Scull Oars = Çift Kürek
Sweep Oars = Tek Kürek
Coxswain = Dümenci
Rowing Technique = Kürek Tekniği
Blade = Pala
Span = Dirsek Açıklığı
Slide Seat = Oturak
Foothstretcher = Ayaklık
Pitch = Pala Açısı
Oarlength = Kürek Boyu
Inboard = Topaç Boyu
Single Scull = Tek Çifte
Double Scull = İki Çifte
Quad Scull = Dört Çifte
Pair Scull = İki Tek Dümencisiz
Four Scull = Dört Tek
Eight Scull = Sekiz Tek
Pair With Coxswain = İki Tek Dümencili
Four Wait Coxswain = Dört Tek Dümencili
Outriggers = Dirsek
Gateheith = Oturak Yüksekliği
Handle = Topaç (Küreğin sapı)
Stroke Rate = Tempo 
Oarsman = Kürekçi
Bowman = Sivirya Kürekçisi (Teknenin En Ucundaki Sporcu)
Strokeman = Hamla
Catch = Kürek Başı
Drive = Küreği Sürmek

 

 

 

 

 

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN