Jimnastik Nedir | Jimnastik Nasıl Yapılır | Jimnastik Kuralları Nelerdir

Tatil365gun

Jimnastik sporu nedir ? Jimnastik sporu nasıl yapılır ? Jimnastik sporu kuralları nelerdir ? Jimnastik sporunun tarihi nedir ? Jimnastik sporunda kullanılan malzemeler nelerdir ?

Jimnastik sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin

Jimnastik Nedir ?

Jimnastik bir beden hareketidir. Aletle yapıldığı gibi aletsiz de yapılabilen bir spor dalıdır. Vücuda esneklik kazandıran bir spordur. Vücut bu spor dalı ile hem esneklik hem çeviklik hem uyum hem de güç kazanmaktadır. On dokuzuncu yüz yılda, çağdaş sporlar arasına giren bir daldır. Kayıtlarda, Eski Yunan genç erkekleri, spor salonlarında, çıplak şekilde bu sporu yaptıkları yer almaktadır. Bundan ötürü de, çıplak anlamına gelen gymnos sözcüğünden türetilen gymnasion adı verilmiştir.

Aletsiz olanı, herhangi bir alete bağlı olmaksızın yerde yapılır. Aletsiz Jimnastik, minder üstünde yapılan dans ile birlikte kesintisiz ritmik hareketlerden oluşur. Bu jimnastik çeşidine yer hareketleri de denir. Zarafet, estetik ve denge, bu türün en temel kurallarını oluşturur. Aletli yer jimnastiğinde, çember, lobut, ip, top ya da kurdele kullanılır. Halka, barfiks yahut ta kulplu beygir gibi ağır yük çeken aletler de, aletli yer jimnastiğini oluşturur.

 

Çocuklarda Jimnastik Sporu

 

Jimnastik Sporunun Tarihi

Jimnastik sporunun tarihi, eski Yunan ve Mısır uygarlıklarına kadar uzanır. Günümüze gelinceye değin de bazı evrelerden geçmiştir. Jimnastik, 1450 senesinden 1980 senesine gelinceye değin, eğitim amacı ve aracı olarak görülmemiştir. Seksenli yıllardan itibaren de yaygınlaşmaya başlamıştır. 1896 senesinde Atina kentinde başlatılan ilk Olimpiyat Oyunlarında Jimnastik, seçilen spor dallarından birisiydi.

Jimnastiğin ana vatanı olarak Eski Yunan gösterilir. Yunan halkı arasında yaygın olduğu bilinmektedir. Yunan milletinden sonra bu sporu devam ettiren yer, Romalılar olmuştur. Jimnastiği ülkesinde yasaklayan da İmparator Theodosius’tur. Modern anlamda Jimnastiğin çıkmasına öncülük eden de Friedrich Jahn adlı kişidir. Sadece Yunan ya da Roma eğilimli bir spor dalı olarak değil de, birçok spor dalını içerisinde barındıracak şekilde bir geliştirilmiştir.

Jimnastik sporunun, on sekizinci Yüzyılda başlayan geliştirme çalışmaları, Friedrich Jahn ve Johann Gutsmuth tarafından yürütülmüştür. Kullanılacak aletler ve yapılanma, bu zamanda başlamıştır. Friedrich Jahn, halen kullanılan birçok jimnastik aletinin de icat edicisidir. Aletlerin oluşmasındaki ana kaynaktır. İsveç yurttaşı Peter Henrik Ling, jimnastik branşının hareketlerini hem daha akıcı hem de daha ritmik hale getiren kişidir. Alman Friedrich Ludwig Jahn ise hem barfiks hem paralel bar hem de halka gibi halen kullanılan jimnastik aletlerini geliştiren spor adamıdır.

Jimnastik Hareketleri

Jimnastikte Kızların ve Erkeklerin yaptığı hareketler

Jimnastikte erkekler ve kızlar için farklı hareketler yer almaktadır. Kızlarda yer hareketleri ile atlama beygiri, denge ve paralel hareketleri. Erkeklerde ise aletsiz yer hareketleri, aletli hareketler ise barfiks, beygir, halka ve paralel hareketleri yapılmaktadır.

 Yer hareketlerinde belirli hareketler yer almaktadır. Düzenli ve estetik açıdan zıplama, parende atma, takla atma hareketleri yapılmaktadır. Aletli hareketlerde, puan olarak değerlendirilecek, ters dönme, takla atma, kollar üzerinde durma hareketleri yapılıyor.

 Spor salonlarında vücuda esneklik ve form kazandırmak için jimnastik egzersizleri de yapabilirsiniz. Fitness hocaları eşliğinde bacak açma, germe, kol, bacak ve kalça kaslarını sıkılaştırma egzersizleri yapmanız size jimnastik te avantaj sağlayacaktır.

Erkeklerde Jimnastik Hareketleri

Erkeklerde Jimnastik Hareketleri

Sadece Erkek Yarışmacıların Katıldığı Olimpiyat Oyunları

Jimnastik, Olimpiyat Oyunlarına seçilen spor dalı olmasına rağmen, sadece erkek sporcuların yaptığı ve katıldığı bir spor türü olarak kayıtlara geçti. Kadın sporcuların Olimpiyatlarda yarışmacı olarak görülmeye başladığı sene ise 1934 olmuştur. Aynı sene düzenlenen Dünya Şampiyonalarında da Kadın Jimnastikçiler boy göstermişlerdir.

Jimnastik sporunun ilerlemesine en önemli etken televizyondur. Televizyondan yapılan yayınlar, bu sporun yayılmasında etkili olmuştur. Ülkemizde ilk Jimnastik Antrenörü, Faik Beydir. 1859 senesi doğan Faik Bey, 1879 senesinde başladığı Jimnastik Antrenörlük yaşamında, kırk iki yıllık Antrenörlük kariyerinde birçok sporcu yetiştirmiştir. Türkiye’nin ilk Jimnastikçisi kabul edilir.

Olimpiyatlarda İlk Türk Jimnastik Sporcusu

Jimnastik Sporu yapan Türk sporcular, 1906 senesinde Atina kentinde düzenlenen yarışmada boy göstermişlerdir. 1908 senesinde tertip edilen Londra Olimpiyat Oyunlarına, Erdekli Miltiyadi Aleko Musol, Türkiye devletini temsilen katılmıştır. Olimpiyatlara Jimnastik spor dalında katılan ilk sporcu olmuştur. 1960 senesinde tertip edilen uluslararası yarışmalarda da Türk Jimnastikçiler boy göstermişlerdir.

Bayanlarda Jimnastik Haketleri

Bayanlarda Jimnastik Haketleri

Jimnastiğin Branşları Nelerdir ?

 Jimnastik sporunun branşları Artistik, Ritmik ve Genel olmak üzere 3 branşa ayrılmıştır.

 Artistik jimnastik;

 Erkekler için artistik jimnastik; Yer, kulplu beygir, halka, atlama beygiri, paralel, barfiks olarak adlandırılmaktadır.

 Bayanlar için artistik jimnastik; Atlama beygiri, kız paraleli, denge, yer, asimetrik dal olarak adlandırılmaktadır.

 Ritmik jimnastik; Sadece bayan sporcuların yarıştığı bir spor dalıdır. Bayanlar; oyunculuk, bale, müzik ve pandomim sergileyerek hareketleri icra etmektedirler. Hareketlerinde; çember, top, kurdele, ip, lobut eşyalarından birini kullanıyorlar.

Genel jimnastik; Gösteri amaçlı yapılan jimnastik branşıdır. Her ülkenin kendi yarışma kuralları geçerlidir. Hareketler; serbest spor kıyafetleriyle müzik eşliğinde yapılmaktadır. Diğer branşlarda bireysel yarışılmasına rağmen, bu branşta gruplar ön plandadır. Alet kullanmak serbesttir. Dans ve belirli bir tema işlenerek çeşitli jimnastik hareketlerini yapmaktadırlar.

 Her alette hem zorunlu hem de serbest hareketler bulunuyor. Zorunlu hareketler komitenin belirlediği, yapılması mecbur hareketlerdir. Serbest hareketler ise, yarışmacıların kendi oluşturdukları koreografilerden oluşuyor.

Jimnastik Gösterisi

Jimnastik Gösterisi

Jimnastikte Kullanılan Beş Çeşit Alet

Barfiks, jimnastik dalında kullanılan aletlerin başında gelir. Paralel Bar ile Kulplu Beygir de diğer kullanılan aletlerden biridir. Halka ile Atlama Beygiri, Jimnastik sporunun beş temel aleti arasında yer alır.

Barfiks Aletini, iki ayaküstüne paralel şekilde yerleştirilmiş, iki metre elli beş santimetre yükseklik ile iki metre kırk santimetre uzunluğa sahip bir alettir. Esnek yapılı çelik çubuklardan üretilmiştir. Özel sporcu eldiveni giyilerek yapılır. İki eliyle barfiksi kavrayan jimnastik sporcusu, aletin etrafında döner.

Paralel Bar, ikişer ayaküstünde duran bir yapıdan oluşur. Bir metre yetmiş beş santimetre yükseklikte bulunan yatay ve birbirine paralel iki esnek çelik çubuk vasıtası ile yapılan bir daldır. Bar üstünde, hem asılma hem sallanma hem takla atma hem de tek yahut ta çift elle amuda kalkma gibi hareketler yapılır.

Kulplu Beygir, sabit ayaklıdır. Zincirler yardımı ile yere sabitlenmiştir. Üzeri deri ile kaplı bir jimnastik aletidir. Aletin ortasında, birbirine paralel ve esnek yapılı, kırk ila kırk dört santim arası değişen iki kulp yer alır. Jimnastik sporcusu, bu kulpları ya da iki ucunu kullanarak; bir yandan dengede durmaya çalışırken diğer yandan da güç gerektiren bacak ve vücut hareketleri sergiler. Hareketleri yapış esnasında ise sürekli kulpu tuttuğu ellerinin biçim ve yönünü değiştirmek zorunda kalır. Hareketler arası da ara vermez. Birinden öbürüne geçiş sergiler.

Atlama Beygiri, kulplu beygir aletiyle aynı ölçüleri ihtiva eden bir alettir. Sadece yerden yüksekliği değişiktir. Ve de kulpları bulunmaz. Erkek sporcular bu aleti uzunlamasına kullandığından ötürü, uzun beygir de denilir. Koşarak gelen sporcu, aletin kendine göre neresi münasipse oraya ellerini koyup havaya sıçrar. Havada, takla, salto yahut ta burgu gibi figürler oluşturur. Sonrasında da ayaklarının üstüne, bir hamlede iner.

Halka, yukarıdan sarkan zincir ya da tellerin ucunda bulunan iki halkadan oluşur. Jimnastik spocu yapan kişi, iki eliyle halkaları kavrar. hem yatay duruş hem amudi hem de salınım hareketleri yapar. Halka ile taklalar atar. Bir müddet sonra da kendini havaya bırakır. Havada da salto ve takla gibi figürler gösterir. Yere iki ayak üstüne bir hamlede iner.

Fethiye de 4 gece 5 gün konaklama ve aktiviteli tatil paketleri hakkında bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için www.tatil365gun.com adresinden inceleyebilirsiniz.

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN