Bisiklet Sporu Nedir | Bisiklet Sporu Nasıl Yapılır | Bisiklet Sporunun Kuralları Nelerdir

Tatil365gun

Bisiklet sporu nedir ? Bisiklet sporu nasıl yapılır ? Bisiklet sporu kuralları nelerdir ? Bisiklet sporunun tarihi nedir ? Bisiklet sporunda kullanılan malzemeler nelerdir ?

Bisiklet sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

Gün geçtikçe daha çok tercih edilen ulaşım araçları arasında yerini alan bisiklet binmek aynı zamanda bir spor dalı olarak da karşımıza çıkıyor. Eğlence ve ulaşım için tercih edilen bisikletler aynı zamanda yarışma amacı ile kullanılmaktadır. Bisiklet sporu şehir bisikleti, yarış bisikleti ve dağ bisikleti gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Farklı özelliklere sahip modelleri ile belirli bir yaş üstü bütün insanların kullanabileceği bir ulaşım aracı olarak karşımıza çıkan bisikletlerin tarihçesine kısaca değinebiliriz.

Bisiklet Sporunun Tarihçesi

İki veya üç tekerlekli olarak karşımıza çıkan bisikletlerin eski adı velespit olarak karşımıza çıkmakta. Bisikletin tarihçesine bakıldığında tam olarak net bir tarih vermek günümüzde mümkün değil. Çünkü bu konuda bir tartışma oluşmuş ve net bir bilgiye ulaşılamamıştır. Bunun en önemli nedeni ise bisikletin tek bir kişinin değil tarih boyu farklı kişiler tarafından geliştirilmiş olmasıdır. İlk bisiklet kanıtlı olarak 1817 yılında kullanılmıştır. 14 kilometre kullanılan bisiklet aynı zamanda Paris’te sergilendi.

Tarihin ilerlemesi ile bisiklet artık farklı özelliklere de sahip oldu. Bisikletler elektrik motorlu olarak üretildiği gibi iki veya üç tekerlekli olarak da üretilmekte. Aynı zamanda tekerlek çaplarına göre de farklı üretimler yapılmakla birlikle günümüzde en modern görünümünü almıştır.

dag bisikleti yarışları

Bisiklet Sporu Nasıl Yapılır ?

Bisiklet sporu bireysel olarak hobi ve eğlence amaçlı yapılabileceği gibi profesyonel olarak da yarışmalara girmek için tercih edilebilir. Düzenli bisiklet binmek insanların sağlığını da olumlu etkilediği için spor faaliyeti olarak birçok insan tarafından tercih edilmektedir. Bacakların kullanılması ile binilen bisikletlerde bacak kaslarının sıklıkla çalışması ve yüksek performans gösterilmesi sağlıklı yaşam için tercih edilmektedir.

Bisikletler ile dünya çapında çeşitli olimpiyatlarda gerçekleşmektedir. Olimpiyatlarda bireysel zamana karşı yarış, yol bisikleti yarışı gibi farklı kategorilerde yarışlar düzenlenmektedir. Bu tür yarışmalara ise oldukça yüksek katılımlar gerçekleşmektedir.

bisikletin donanımı

Bisiklet Donanımı

Bisikletler farklı parçaların bir araya gelmesi ile üretilir. Kadro bisikletin en önemli parçalarındandır. Bu nedenle üretildiği malzemenin özellikleri de önemli hale gelmektedir. Kadrolar karbon ve çelikten üretilebildiği gibi alüminyum veya titanyumdan da üretilmektedir. Genel olarak alüminyum ve karbon malzemeleri daha çok tercih edilmekte. Bu iki malzemenin tercih edilmesinin sebebi ise sağlamlık ve hafifliktir.

Diğer bir parçası ise bisiklet tekerinin iki yanına uzanan maşadır. Amortisörlü veya düz olarak üretilebilmektedir. Önemli olan parçalardan bir diğeri olan frenler hem ön hem de arka tekerlere uygulanmakta. Bisikletin hız kontrolünün gerçekleşmesi için önemli olan frenlerin kontrolü bisikletin elcek yani gidon tutacağında gerçekleşir. Bisiklet tekeleri ise kullanım amacına göre farklı çaplarda üretilmektedir. Diğer taraftan bisikletlerde vites bulunabilmektedir.

Oldukça farklı özelliklere sahip olan bisikletler kullanım amacına göre değişen özelliklere sahip olabilmektedir. Hem spor için hem de eğlence için kullanılan bisikletler özellikle genç insanların en çok tercih ettiği araçlar arasında yerini almaktadır. Bisiklet sporu olarak belirlenen yerlerde kullanmakta insanların tercih ettiği aktiviteler arasında yer almaktadır.

Bisiklet Malzemeleri

Bisiklet sporu ile ilgilenecek olan kişiler kendi isteklerine göre birçok malzemeden yararlanabilirler. Hem güvenliğinizin sağlanması hem de sürüşünüzün daha keyifli ve konforlu olması içinse bazı malzemeleri tedarik etmenizde fayda vardır. Bu malzemelerden biri ise bisiklet kaskıdır. Kasklar sizin güvenliğiniz için önemlidir. Diğer malzemelerin arasında bisiklet eldiveni, bisiklet çantası, suluk, çamurluk, bisiklet kornası, bisiklet farı, bisiklet bagajı, ayaklık, bisiklet kilidi gibi malzemeler kullanılabilir.

Kullanacağınız bu malzemelerin dayanıklı ve kaliteli olması da görevlerini iyi bir şekilde yerlerine getirmeleri için önemlidir. Özellikle güvenliğiniz için kask, eldiven gibi malzemeler üst düzey koruma gerçekleştirecek kalitede olması herhangi bir istenmeyen kaza durumunda sizin lehinize olacaktır.

Bisiklet tercihi yaparken alacak olduğunuz bisikleti nerede kullanacaksınız ? Ne kadar sıklıkla kullanacaksınız ? Hafta da veya günde ne kadar mesafe yapacaksınız ? Almak istediğiniz bisikleti kullanım tercihinize göre yaparsanız almış olduğunuz bisikletten memnun olma şansınız yüksek olacaktır.

dag bisikleti

Dağ Bisikleti Nedir ?

Dağ bisikleti şehir gürültüsünden, kalabalıktan ve doğanın sunduğu güzellikler arasındaki bisiklet rotalarına verilen addır. Farklı rotalar keşfetmek, engebeli parkurlarda bisiklet sürmek isteyen amatör ve profesyonel sporcular tarafından tercih edilmektedir. Doğanın içerisinde yer alan engebeli arazilerde kendi rotalarını oluşturma şansı bir çok sporseveri dağ bisikletine yönlendirmektedir. Dağ bisikletinde ise hareket kabileyeti ve dayanıklılığı yüksek bisikletler tercih edilmektedir.

Şehir Bisikleti Nedir ?

Şehir bisikleti günlük yaşamımız arasında yer alan şehir bisikleti kısa süreli günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullanılmaktadır. Temel kullanımı gezinti yapmak, küçük eşya taşımak ve ulaşım için tercih edilmektedir. Şehir bisikletinin dağ bisikletinden ayıran en önemli özellikleri arasında eşya taşımak için sepet, gündüz kullanımını kolaylaştırmak için ayna, gece kullanımını kolaylaştırmak için ise lamba ve ışıkta parlayacak fosforlar tercih edilmektedir.

türkiye bisiklet yarışları

Yol Bisikleti Nedir ?

Bisiklet çeşitleri arasında hafif ve performans olarak daha iyi olan bisiklet türüne yol bisikleti için verilen addır. Bisiklet direksiyonu (Gidon) çeşitliliğine göre yol bisikletleri ikiye ayrılmaktadır.

Yol Bisikletinin Genel Özellikleri

Yol bisikletleri, asfalt ve düzgün yollarda kullanım için tasarlanmıştır. Direksiyonları (gidonları) değişik pozisyonda sürüş yapmak için tasarlanmıştır. Gidon tasarımında en temel hedef ise rüzgar direncini en aza indirmek ve hızı maximum hıza çıkarmaktadır. Dar lastiklerinin yol tutuşu ve sürtünme direnci düşüktür. Genellikle Çok ince 28” tekerlekleri yüksek (100-120 psi) hava basınç değerleriyle kullanılmaktadır. Islak zeminler bu bisikletler için adeta tuzaktır, dar oturakları vücudu desteklemektedir.

bisiklet kıvrık-gidon

Alta kıvrık gidonlar: Bu direksiyonlar (gidonlar) ile enerjinizi pedala aktardığınızda en iyi performansı almanız için önemlidir. Hafif ve aerodinamik olmasından dolayı uzun sürüş pozisyonuna en uygun direksiyon (gidon) çeşitidir.

Düz gidonlar:Dik direksiyon çeşitleri daha çok dik pozisyonda bisiklet sürmek isteyeneler tarafından tercih edilmektedir. Dik direksiyonlar eller, kollar ve bileklerdeki gerilmeyi azaltacağından kıvrık direksiyonların (gidonların) sağladığı verimi düşürmektedir. Dik direksiyonların (gidonların) performansı kıvrık direksiyonlar(gidonlar) kadar iyi değildir. Dik direksiyonların dik ve rahat sürüş pozisyonundan dolayı yolu ve tehlikeleri görüş açısı daha iyidir.

Kadro: Beden ölçülerine uygun özellikte kadro seçimi iyi performans almanız için önemlidir.  Kadro seçiminde karbon ve alüminyum  olarak iki seçenek karşımıza çıkmaktadır. Karbon kadro hafiftir, rüzgarda yalpayabilir ve güç aktarma yeteneği zayıf olabilir. Alüminyum kadrolar ise esneme payı az, rüzgarda dirençli olmasıdır.

Fren: Özel olarak üretilen V fren olarak bilinen fren sistemidir. Yarış bisikletlerinde bulunan kaliper yada kumpas fren olarak adlandırılır. Yol bisikletlerinde çabuk hızlanmak ve yüksek performansa ulaşmak için tasarlanmıştır. Durma ve yavaşlama mesafesi daha uzun olduğunda yeni başlayanlar için fren mesafesi deneyimi önemlidir.

Lastik: Özel olarak üretilen lastiklere boru tipi tubüler lastik adı verilmektedir. Lastik şambrelin çevresine özel olarak dikildikten sonra jantla yapıştırılarak sabitlenmiştir.

bisiklet yarışı

Bisiklet Yarışları

Bisiklet sporu Türkiye’ dede yaygındır. Öyle ki her yıl Türkiye’de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı bisiklet yarışları sporseverler ve halk tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Bisiklet yarışları yapılacak olan ülke, eyalet, ve şehirlerin zorlu etaplarından oluşmaktadır.

Bisiklet Yarışları Kuralları

Sporcular yarış başladıktan sonra mola vermeden bitiş noktasına kadar saatlerce pedal çevirmeleri gerekmektedir.

*Yol yarışlarında sporcuların diğer sporculardan gıda tavsiyesi, su takviyesi almaları, cep telefonu ve diğer elektronik cihaz kullanımı yasaktır. Belirlenen noktalarda gıda ve su takviyesi yapılabilir. Bunlarla birlikte diğer rakiplerin dengesini bozacak harekette bulunmak veya tekme atmak ise yarıştan diskalifiye sebebidir.

*Bisiklet korosu kullarında da sporculardan gıda, su takviyesi yapmak ve onlara tekme atmak, dengede bozucu harekette bulunmak yasaktır. Bisiklet korosu parkur durumuna göre zaman zaman sporucu’nun bisikletini sırtına alıp taşıması bu sporun ne kadar zor bir spor olduğunu göstermektedir.  Bir diğer kural ise bisiklet malzemelerini takım arkadaşlarınla paylaşmak, seyirciye atmak tamamen yasaktır.

Türkiye bisiklet yarışları takvimini https://bisiklet.gov.tr/ adresinden takip edebilir

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN