0539 646 6460 Fethiye Dalaman Çayı Rafting Fiyatları

Tatil365gun

Rafting Nedir ? Rafting Sporu Nasıl Yapılır ? Rafting Sporunun Tarihi Nedir ? Rafting Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Rafting Sporunun Kuralları nelerdir ? Fethiye Dalaman Rafting Fiyatları 

Rafting sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

0539 646 6460 Fethiye Dalaman Rafting Fiyatları

0539 646 6460 Fethiye Dalaman Rafting Fiyatları

Raft adı verilen botlar 1900 lü yıllarda akarsularda yük taşımakta kullanılırken 2.Dünya savaşında  çıkartma amaçlı kullanılan botlar diğer ülkelerde de yaygın olarak kullanılmaya başladı.1973 yılında “Sebek Expedition” adında ki kulüp tarafından çeşitli ülkelerde keşif yapılmaya başlanmıştır. Türkiye’de de ilk Çoruh nehrinde bu ekip rafting yapmıştır. Rafting için kullanılan Raft adı verilen boyu 3,6m metre ile 4,8 metre arasında olan rafting  sırasında içine dolan suyu kendi kendine boşaltma özelliğine sahip şişirilebilen küçük darbelere karşı sağlam bot, can yeleği, kask, kurtarma ipi, ayakkabı kullanılır. Özellikle bahar aylarında ise dağlardaki karların erimesiyle suların akış hızı (debisi) artarak rafting için ortam oluşmuş olur. Hızla yaygınlaşmaya başlayan rafting sporu ile Türkiye akarsularında da 5-8-10′ar kişilik gruplar halinde macera severler görülmeye başlamıştır.

Zorluk Dereceleri

1.  Derece: Yüzme bilmeyen ,kendini fazla hazır hissetmeyen kişiler içindir.

2. Derece: Çok fazla hızlı akış hızı olmayan 1. dereceye göre biraz daha zor parkurdur.

3. Derece: Yüzme bilenlerin,rehber eşliğinde kullandığı parkurdur.

4. Derece: Girdap ,kayalar  ve şelalelerin olduğu takım  olarak ani manevraların yapıldığı zor parkurlardan biridir.

5. Derece: Hızlı akıntıların olduğu manevraların ani olarak yapıldığı akarsu üzerinde zaman zaman düşüşlerin yaşandığı zor parkurdur.

6. Derece: Aklınıza raftingle gelebilecek her şeyi yaşamaya hazırlıklı olabileceğiniz ve tüm riskleri alacağınız parkurdur.Bu konuda çok tecrübeli sporcuların bile zaman zaman tehlike yaşadığı parkurdur.

1-) Dalaman Çayı: Fethiye ve Marmaris’in ortasında Dalaman ilçesinde bulunan Dalaman çayı bölgeye turizm çeşitliliği olarak ciddi katkı sağlamaktadır.Toplam uzunluğu 230 km olan 3.ve 4.derece zorluktaki çayın 26 km lik bölümü rafting parkuru olarak kullanılmaktadır.12 ay rafting yapılabilen fakat Eylül ve Ekim aylarında su seviyesinin arttığı Dalaman çayı özellikle yaz aylarında yoğun olarak rafting yapmak isteyen kişileri ağırlar.Fethiye tatilinizde Dalaman çayında rafting yapabilmeniz için tatil yaptığınız bölgedeki seyahat acentaları aracılığıyla rezervasyon yaptırarak bu sporu yapabilirsiniz.

2-) Köprülü Kanyon: Ünlülerin rafting parkuru Antalya merkeze 85 km uzaklıkta bulunan Köprülü kanyon Manavgat ilçesi Beş konak beldesinde bulunmaktadır.Doğa harikası olan Köprülü Kanyon milli park ilan edilmiştir.Adını rafting sporuyla özdeşleştiren kanyon, yerli ve yabancı basında her zaman yer almaktadır.1-2-3. derece zorlıktaki parkur yaz aylarında çok fazla rağbet görmektedir.Her yıl rafting şampiyonası ise burada düzenlenmektedir.

3-) Melen Çayı: Adını Kocaelin’e  bağlı Ortaköy beldesinin Melen köyünden almaktadır.İsmini geçtiğimiz yıllarda raftingden çok İstanbul’un su ıkıntısına çözüm olarak gösterilmesiyle duyurmuştur.İstanbul’a 217 km ve Ankara ya ise 237 km uzaklıkta olan 11 km lik Melen çayı hafta sonu rafting kaçmakları yapmak isteyenleri ağırlar.3.derece zorlukta  olan Melen 2011 yılında Düzce valiliğin öncülüğünde düzenlenen Türkiye rafting şampiyonasının ikinci ayağı burada yapılmıştır.Rafting için gelen tatilciler Akçakoca, yaylalar ve samandıra şelalelerini gezebiliyor.Rafting için bahar ayları en uygun zamandır.

4-) Dim Çayı: Alanya’ya 15 km uzaklıkta bulunan Dim çayı Toroslar’ın eteklerinden çıkalarak Akdeniz’e dökülmektedir.Aynı zamanda çay çevresinde piknik alanları ve restaurantlar bulunmaktadır.5.5 km lik parkur uzunluğuna ve 1.2. zorluk derecesine sahiptir.

5-) Fırtına Vadisi: Doğu Karadeniz’in en önemli rafting parkuruna sahiptir.Rize ili Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçeleri arasında yer almaktadır.23 km lik parkura sahiptir.Suyun debisine göre 3-4-5.zorluk derecesinde yerler vardır.12 ay boyunca sporcular için uygundur ve Mayıs ve Haziran en uygun  rafting zamanıdır.2012 yılında 6.düzenlenen Türkiye rafting şampiyonası ile rafting sporu için ne kadar önemli bir yer olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.Profesyonel ve amatör raftingcilerin uğrak yeridir.

6-) Bikili Deresi: Vali Recep Yazıcıoğlu Denizli’ ye vali olduktan sonra temizlettiği Bikili deresini rafting sporuna kazandırdı.İki parkura sahip Bikili de 1.Parkur  9.5 km uzunlukta 3.4. derece zorluktadır.2. parkur 11 km lik uzunluğa  sahip olup 1. derecede ve amatör,turistler için uygundur.

7-) Çoruh Nehri: Profesyonel raftingcilerin uğrak yeri olan,Çoruh Dünyanın ilk 10 parkuru arasında yer almaktadır.Dünyanın en hızlı akan ve derin olan nehri 1993 yılında Dünya rafting şampiyonası,2003 yılı Türkiye rafting şampiyonasının 3. ayağı burada yapıldı.169 km uzunluğundaki parkurda Bayburt- Yusufeli-Oltu arasında uluslararası yarışmaların yapıldığı parkurdur.

😎 Zamantı Irmağı: Kayseri Yahyalı ilçesinde yer alan Zamantı ırmağının 21 km lik bölümü rafting için uygundur.Fakat 13 km lik bölümünde rafting yapılmaktadır.Profesyonel sporcuların tercihleri arasında yer alan zamantı kar sularının erimesiyle Mayıs-Haziran ayları ile Temmuz ayının  başında daha uygun oluyor.5.6. derecede zorlukta olan Zamantı ırmağında rafting esnasında kanyonun güzelliklerini, eski değirmenleri keşfedebilirsiniz.Parkurun en zor bölümü ise Değirmenocağı ve Yerköprü oluşturmaktadır.

9-) Borhal Çayı: Artvinde bulunan Borhal çayı 16 km uzunluğundadır.Özellikle rafting için uygun olan Mayıs- Haziran aylarında yurtdışında bulunan sporcular ve kulüplerin en çok tercih ettiği yerdir. Zorluk derecelerine göre 4 farklı parkur bulunmaktadır.

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN