Kaykay Sporu Nedir | Nasıl Yapılır | Kaykay Kuralları Nelerdir

Tatil365gun

Kaykay Nedir ? Kaykay Sporu Nasıl Yapılır ? Kaykay Sporunun Tarihi Nedir ? Kaykay Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Kaykay Sporunun Kuralları nelerdir ? 

Kaykay sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

Kaykay Sporunun Tarihçesi Nedir ?

Kaykay, hareketli bir spor branşı olmakla birlikte bu branşta kullanılmak üzere üretilmiş spor aleti anlamında kullanılmaktadır. Kaykay, 1940’ların sonu 1950’li yılların başında, Amerika birleşik devletlerinin Kaliforniya eyaletinde bulunan bir sahil kentinde, rüzgarın hızının fazla olmadığı günlerde denizde sörf yapmaktan mahrum kalan gençler tarafından, sörf tahtalarının alt kısımlarına tekerlek takarak ortaya çıkmıştır. Kaykay sürücüsü hareket halinde veya hareketsiz durumdaki kaykayın üzerinde dengeli bir biçimde durarak farklı tür akrobatik hareketler yapmaktadır. Ortaya çıkışından itibaren özellikle gençler arasında her zaman popülerliğini korumuştur. Hem amatör düzeyde hem de profesyonel düzeyde dünyanın her köşesinde kaykay sporu yapılmaktadır. Kaykay sporu hızla gelişme halinde iken kaykay sporu için tarihi buluşu olarak adlandırılan “OLLIE” hareketi yani yukarı doğru sıçrama hareketi “Ollie” lakaplı “Allan Gelfand” tarafından 1978 yılında spor litaratürüne katılmış ve spor çağ atlamıştır

Türkiye de ise kaykay sporunun başlangıcı 1970 yılının ilk çeyreğidir. Avrupa’ya ve Dünya’ya yayılması ise 1980′ li yılların ortalarına doğru gerçekleştirmiştir. 1980 yıllaın sonlarında artık Türkiye’ de az sayısa sporcu tarafından büyük şehirler de yapılmaya başlanmıştır. 2000 li yıllardan sonra sporcuların sponsor bulmaları ve uluslararası distribütör firmaların katkılarıyla kaykay sporu daha geniş kitle tarafında takip edilmeye, gençler tarafından yapılmaya başlanmıştır. Yıl 2017 ‘yi gösterdiğinde ise Türkiye de kaykay sporu ile ilğilenen kişi sayısı 20.000 binlere yaklaşmıştır.

Kaykay sporu 2016 Rio Olimpiyat Oyunlarında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOS) tarafından Olimpik Branş olarak tanınmıştır. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarında kaykay sporu ilk kez yerini alacaktı fakat korona virüs covit19 sebebiyle Olimpiyat oyunları ertelenmek zorunda kaldı. Türkiye Kaykay Federasyonu Türkiye Cumhuriyetinin Spor Genel Müdürlüğüne bağlı 61. Federasyonu dönemin bakanı Osman Aşkın BAK tarafından 14 Ağustos 2017 tarihinde kurulmuştur.

Kaykay Sporu

Kaykay Sporu

Kaykay Nasıl Yapılır | Kulllanılan Malzemeler Nelerdir ?

*Tahta: Kaykayın tahtası en önemli kısımdır. Gövdeyi biçimlendirmekle birlikte sporcunun ayakta durmas gereken alanı oluşturur.

Kaykay tahtası genellikle 7 kat çapraz birleştirilmiş Kuzey Amerika’da genelde büyüyen maple ağacından yapılmıştır. Maple ağacından gitar ve bas gitar sapıda yapılmaktadır. Ayrıca tahtanın bu meşakkatli yapımında tahtayı biraz daha sağlamlaştırmak ve performansını artırmak amacıyla hammaddesine bazen fiberglas, bambu, karbon lifi gibi daha sağlam ve hafif maddeler eklenir. Genellikle kaykay tahtaları 19 cm ile 20,5 cm genişliğinde üretilmektedir. Sporcunun ayağına daha fazla sürtünme kuvveti oluşturarak ayağının altından kaykay tahtasının kolayca kaymasını önlemek amacıyla kendinden yapışkanlı zımpara ile tüm yüzeyi kaplanır.

*Tekerlekler: Kaykay tekerleri çoğunlukla yüksek performanslı olması sebebi ile poliüretandan yapılır ve ayrıca kayış stillerine göre farklılık gösterebilir.

Kaykay Hareketleri

Kaykay Hareketleri

Kaykay hareketleri nelerdir | Kaykay sporunda yapılan hareketler

Kaykay hareketleri tamamiyle kaykay ile sporcunun entegre şekilde gerçekleştirdiği bazı akrobasi hareketleridir. Bu kaykay hareketlerin zorluk derecesinin veya yapılış şeklinin herhangi bir genelleme ölçütü bulunmamaktadır. Yüzlerce farklı çeşidi olan kaykay hareketlerini genel olarak şu şekilde sınıflandırabilmemiz mümkündür;

Kaykay ile Grind hareketleri

Grind hareketlerinde asıl olan kaykayın dingillerini anlık olarak hareketin yapıldığı kaldırım köşesi veya boru gibi sabit kısımlara temas etmesidir. Sporcu kaykayda bulunan hareketi dingiller yardımı ile kaymaya başlar ve aynı şekilde tamamlar.

Kaykay ile Slide hareketleri

Kaykay ile Slide hareketlerinde sporcu hareketlerini kaykayı’nın üzerinde sabit olması suretiyle kaykayı tekerlekleri ile değil tahtanın altı ile kaydırmasıdır.

Kaykay ile Flip hareketleri

Kaykay ile Flip hareketlerinde kaykay tahtası kendi kısa etrafında minimum 360 derece dönmelidir.

Kaykay ile Aerial hareketleri

Kaykay ile Aerial hareketlerde kaykaycı kaykayı ile havada iken eli veya ayağıyla kaykayın tahtasını kavrayarak ilerlemesidir.

Son olarak Kaykay yarışma şartları nelerdir bunlardan bahsedelim. Aslında şartlar yaş, hakem, sporcu kıyafetleri, sporcularda aranacak özellikler, kaykay özellikleri, tertip kurulu ve takımlar gibi bir çok şart aranmaktadır. Ancak bu bilgilere girmek yerine yarışmayı anlatalım.

Sokak Hareketi

Sokak Hareketi

Kaykay Sporunda 4 ana dal bulunmaktadır.

1-Streetstyle (Sokak Stili): Sokak stilinde ise Amerikan vatandaşı olan kaykaycı Rodney Mullen’ın çok büyük katkılar yaptığı bilinmektedir. Streetstyle-Sokak Stili kaykay tarzında sokaktaki tüm metertyaller kullanılabilir. İlk akla gelen merdiven, kaldırımlar, düz alanlar, basamaklar, trabzanlar vb.

2-Vertstyle (Eğim Stili): 1970 ‘li yıllarda ortaya çıkan bu stil ilerleyen yıllarda sporcuları çanak şeklindeki havuzlarda ve rampalarda kaymaya itti. Sporcular tarafından iyi bilinen yarım-tam boru şekline çok yakın olan halfpipe rampaları popülerdir.

3-Freestyle (Serbest Stil): 1960 ve 1990 lı oldukça popüler olan serbest stil. 1980 yıllarında ”Ollie” hareketi daha çok kullanılmasıyla serbest stil popülerliğini kaybetmiştir.

4-Downhill (Yokuş Aşağı): Sokak stiline yakın olan tarz olarakta bilinen dowvhill tarzı biraz daha büyük kaykaylar ile özel performans ve platform gerektirmeden yapılan stildir. Yokuş aşağı bir zeminde kayılmak üzere yapılan stildir.

Scotter Kaykay

Scotter Kaykay

Kaykay Çeşitleri

*Elektrikli Kaykay: Hoverboard, motorlu ya da elektronik kaykay olarak da bilinen elektrikli kaykaylar günümüz de sıklıkla kullanılmaktadır.

*İki Tekerli Kaykay: Kaykay yapmaya meraklılar tarafından özellikle tercih edilir. Sokaklarda ve pistlerde kullanılan bu standart modeller tahta, tekerlekler, dingil, rulman ve vida bölümlerinden oluşur. Akçaağaç, fiberglass ve karbon lifi gibi materyallerden üretilen tahtaların genişliği 19 cm’den 80 cm’ye kadar geniş bir skalada çeşitlenir.

*Scooter Kaykay: Kompakt yapıları sayesinde kolay taşıma sağlayan Scotter kaykayları sokaklarda sıklıkla görürüz. Direksiyon yardımı ile çocuklar rahatlıkla kullanabilir.

*Parmak Kaykay: Eğlence amaçlı üretilmiş kaykaylar küçük boyda dır. Fingerboard kaykaylar çok fazla tercih edilen model arasında yer almamaktadır.

Kaykay Sporu

Kaykay Sporu

Yarışmalar genelde eleme – yarı final – final şeklinde düzenlenir.

*Eleme ve Yarı Final aşamalarında: Her sporcu için iki tur olmak şartı ile, parkurun ebatlarına alanına ve parkurda bulunan objelerin boyutları ile zorluk seviyelerine göre minimum 45 saniye ile maksimum 1 dakika arasında olmasına karar verilir

*Final etaplarında ise Her sporcu için iki tur olmak şartı ile; her turda sabit olarak 1 dakika süre ile mücadele edilir.

Bugün sizlerle kaykay nedir, kaykay nasıl yapılır, kaykay hareketleri nelerdir ve kaykay yarışma kuralları nelerdir sorularını yanıtladık.

 

 

 

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN