Golf Nedir ? Golf Sporu Nasıl Yapılır ? Golf Sporunun Tarihi Nedir ? Golf Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Golf Sporunun Kuralları nelerdir ?
Golf sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin
Golf Nedir
Çim saha üzerinde bulunan deliğe özel olarak üretilmiş top’u yine özel olarak üretilen sopa ile atma amacı olan açık havada oynanan spordur.
Geniş alanda oynanan golf sporu için çimlerin bakımı, sulanması, temizlenmesi vb. gibi bir çok etken golf sporunu pahalı sporlar arasına almakta. Antalya başta olmak üzere Ankara, İstanbul, Bodrum bulunan golf sahalarına Dalaman, Sarıgerme ve Kuşadası’nda da üç yeni golf eklenmek üzere inşaatı sürmekte.
Golf Sporunun Tarihi
Her geçen gün popülerliği artan Golf sporu nerede oynanmaya başlandığı veya nereye ait olduğu konusunda oldukça farklı görüş bulunmaktadır. Çinler 1368-1644 yılları arasında, Ming Hanedanlığı esnasında giderken değnek ile topa vurularak oynanan Chuiwan ismindeki oyun, golf sporunun çıkışı olarak kabul edilmektedir. Daha sonraki yıllarda ise Avrupa’ya orta çağ tüccarları tarafından yayıldığı düşünülmüştür.
Diğer benimsenen durum ise sopa ile içi tüy dolu toplara vurularak oynan golf benzeri, ismi paganica olan oyunun Romalılar döneminde Sezar’ın hükümdarlığı sırasında oynanması aynı zamanda uygarlığın gelişimi sonucu ortaya çıkmasıdır.
Dünya da golf oynanan saha olarak kanıtlanabilen en eski saha Musselburgh’daki The Old Links’tir. Geçmişinin 1672 yıllarına dayandığı golf sporunu İskoç Kraliçesi Mary’nin burada 1567 yıllarında golf oynadığını ispatlamaktadır.
2006 senesinde golf sporunu kimin icat ettiği konusu tekrar gündeme gelmiştir. İskoçya da St. Andrews’daki Royal an Ancient Golf Club sözüne göre ‘’Sopa ve topla’’ 18 delikli oynanan oyunun günümüz golf sporunun İskoçya da doğduğunu kanıtlamış ve kabul edilmiştir.
Golf sporunun önemli gelişimi 19. yılda olmuştur. Dizaynı geliştirilen topların kullanımı ise 1900 yıllardadır. 1930 yıllarında da tahta gövdeli golf sopalar yeşil sahalarda yerini almıştır. Bu tahta kafalar ise 1970 yıllarında yerini metal kafalara bırakmış sonraki yıllarda hızla modernize edilerek hafif modelleri üretilmiştir.
Golf Nasıl Oynanır
Golf oldukça geniş alanda, birbirinden farklı ölçülerdeki ve boyuttaki sahada oynanarak standart golf topunu faklı özellikteki sopalar yardımıyla en az vuruşla belirlenen deliğe sokarak oynanır. Sporcu 14 adet sopa bulundurur ve birden dokuza kadar numaralandırılan sopalarda sayı azaldıkça sopa uzar ve atış mesafesi artar. 18 delikten oluşan golf ortalama 72 vuruşla yani par ile bitirilir. Sağlık proplemi olmayan herkesin oynayabileceği golf sporunun en önemli özelliği ise rakipten önce sahaya karşı mücadele etmenizdir. Bu durumda oyunu en iyi derecede bitirmekte sizin elinizdedir.
Golf oyunu en az iki kişi, en çok dört kişi ile oynanmaktadır
Par: Golf sporuna yeni başlayanların bilmesi gerekenlerden en önemlisi ‘’Par’’ dır. Par ise her çukur için belirlenmiş çukur sayısıdır. 18 çukurluk bir golf sahasında 10 adet par (4) çukuru, 4 adet par (3) çukuru ve yine 4 adet par (5) çukuru vardır. Bu sayılar çukurun uzunluğuna göre belirlenmiştir. 9 çukurlu oyunlarda par sayısı yarıya indirilir.
Golf sporunda saygılı olmak ve dürüst olmak önemlidir. Gürültüye ve kalabalığa yerin olmadığı golf’ te giyim kuşamda önemlidir. Mutlaka pola yaka tşört (kesinlikle yakasız tşört olmayacak) şık keten pantalon golf sporunda kullanılan kıyafettir.
Golf sporunu iki farklı oynama şekli bulunmaktadır
1-Kazanılan ve kaybedilen delikler olarak oynanan oyuna maç oyunu – match play adı verilir. En az vuruşla belirlenen deliğe topu sokan sporcu, o deliği kazanmış olur.
2-En az vuruşla oyun bitirme amacı olarak oynanan oyuna ise vuruş sayısı oyunu – stroke play adı verilmektedir. En az vuruşla 18 deliğe topu sokan sporcu oyunu kazanmış olur.
Golf Sahasının Özelliği Nedir
*Uzunluğu 100 metreden 600 metreye ve sahasının yapıldığı alana göre değişlik gösteren golf sahasında 9 veya 18 delik bulunmaktadır.
*Tüm golf sahaları birbirinden farklıdır bu yüzden aynı ölçü ve boyutta değildir. Fakat delik sayısı aynıdır.
*Golf sahasında 9 veya 18 delik bulunmaktadır.
*Golf sahalarında doğal, yapay engeller bulunmaktadır ve zemini çim’dir.
Bu özellikleri sayesinde golf diğer sopa ile topa vurulan sporlardan ayrışmaktadır.
Golf topunun ağırlığı 46 gram, çapı ise 41 mm olup, plastikten yada kauçuktan üretilmiştir
Golf Sporunun Görgü Kuralları
Golf sporunu diğer sporlardan ayıran özellik ise kesin kurallar olmamakla birlikte oyun kuralları bulunmaktadır.
*Pata yaparken oyuncunun pata hattına girilmez ve yakın durulmaz.
*Golf sopanızın başkasına çarpacak ve zarar verecek pozisyonda olmamasıdır.
*Diğer sporcu atış yapacağı zaman onu rahatsız edecek hareketlerde bulunmayın ve ona yakın durmayın.
*Sizden hızlı oynayan grubu engellemeden, öne geçmesini sağlayın.
*Atış esnasında kalkan çimleri yerine koyun ve düzleyin.
*Diğer oyuncunun pata hattına ayak basmayın ve onları engellemeyin.
*Green de çantanızı ve sopanızı yere atmayın, fırlatmayın.
*Golf sahasına zarar vermeyin, golf arabası kullanıyorsanız kurallara mutlaka uyun.
*Bayrak direğini delikleri zedelemeden yerine koyun.
*Swing çalışması yaparken sahanın çimlerini bozmamaya dikkat edin.
Golf Oyun Kuralları
*Aynı markada top kullanana oyuncular topların karışmaması için topunuza işaret koyun.
*Turnuvada en fazla 14 sopa kullanabilirsiniz.
*Oyunda ‘’caddie’’niz haricinde başka kimseye danışamaz, ortağınız dışında kimseye öneride bulunamazsınız.
*Herhangi bir deliği oynamadan önce deneme vuruşu yapamazsınız.
*Oyuna başlarken başlama vuruşu olarak işaretlenen yerden yapmalısınız, önünden yada arkasından değil. Cezası olamayan bu durum da rakibiniz vuruşu tekrarlamanızı isteyebilir.
*Vuruş sayısı- stroke play oyununda ise, oyuncu iki ceza vuruşu alarak vuruşunu doğru yerden ve sırası gelince tekrar eder.
*Topu oynarken swing alanında ve oyun hattında bulunan köklü bitkilere müdahale edemezsiniz.
*Zemini düzleyerek kendinize vuruş yeri hazırlayamazsınız.
*Topu iterek veya kepçeleyerek vuramazsınız.
*Engeller dışında yanlış top oynanması durumunda, maç oyununda delik kaybı, vuruş sayısında ise iki ceza vuruşu ya da uygun topla vuruş tekrarı yaptırılır.
*Pata hattında bulunan çukur tapalarını ve topa ait olan izleri düzeltebilirsiniz fakat ayak izleri de dahil olmak üzere başka yeri düzeltemezsiniz.
*Green alanı içerisinde topun yerini değiştirmemek üzere topunuzu kaldırıp silerek, rahat vuruş yapmanızı sağlayabilirsiniz.
*Pata yüzeyini elinizle veya topunuzu yuvarlamak şartıyla kontrol edemezsiniz.
*Duran topunuz ortağınız, caddie’niz veya kendiliğinden oynasa bile ceza vuruşu alarak topunuzu eski yerine yerleştirebilirsiniz. Fakat topunuz başkası tarafından yada başka top ile yerinden oynatılırsa ceza alamadan yerine koyabilirsiniz.
*Hareket halindeki top yönünden saptırıldı veya durdurulduysa; Vuruş yaptığınız top, siz, ortağınız veya “caddie”niz tarafından yön değiştirecek şekilde saptırılır veya durdurulursa, bu maç oyununda delik kaybına; vuruş sayısı oyununda ise, iki ceza vuruşuna ve topun bulunduğu yerden oynanmasına neden olur.
*Oynadığınız top, başkaları tarafından yönünden saptırılır veya durdurulursa; Topu durduğu yerden oynarsınız. Ancak;
- a) Maç oyununda rakip veya “caddie”si topu yönünden saptırır veya durdurursa, vuruşu tekrarlama hakkına sahipsinizdir.
- b) Vuruş sayısı oyununda green üzerinde oynadığınız top yönünden saptırılır veya durdurulursa, ceza yoktur; vuruş tekrarlanır.
- Vuruş yaptığınız top, başka bir top tarafından yönünden saptırılır veya durdurulursa; Hiç bir ceza yoktur; top durduğu yerden oynanır.Ancak;
- Vuruş sayısı oyununda her iki top da green üzerinde ise, iki ceza vuruşu alırsınız.
*Drop edilmiş top oyuncuya, ortağına, “caddie”sine veya oyun malzemesine çarpmış ise drop tekrarlanır.
*Engel dışında köksüz cisimleri kaldırmak serbest fakat topunuz bir sopa uzunluğu kadar açığındaki cisimlere dokunursa ve topun yerini oynatırsa, green dışında bulunmak şartı ile bir ceza vuruşu alırsınız ve topu eski yerine koyarsınız.
*Topunuzu sabit olmayan maniaları (karton, gazete, kutu vb.) kaldırırken yeri oynaması durumunda cezasız olarak eski yerine koyabilirsiniz.
*Sabit bir mania, vuruş pozisyonunuzu veya swing’ini engelliyorsa, topunuzu kaldırarak, engellemeden etkilenmeyen, bayrağa daha yakın olmayan, en yakın noktayı seçer ve bir pata boyu mesafe içerisinde yer almak kaydıyla cezasız drop edebilirsiniz.
*Top geçici su, onarım bölgesi, hayvanlarca açılan deliklere düştüğü takdirde, topunuzu bayrağa yakın olmayan en uygun yere, bir sopa boyunda açık bölgeye drop edebilirsiniz. Bu durumda ceza almazsınız
*Durduğu yerde oynayınız veya bir ceza vuruşu alarak, (a) topunuzun engel içine girdiği nokta ile bayrak hizasında bulunan, parkur üzerinde herhangi bir yerde drop ediniz veya, (b) son olarak topa vurduğunuz yerde drop ederek oynayınız.
- Top yan su engelinin içindeyse: Yukarıdaki seçeneklere ilaveten,
(a) topun engele girdiği noktanın iki sopa boyu açıklığında veya,
(b) karşı tarafında bayrağa eş açıklıktaki bir yerde drop et.
*Topunuz su engeli dışında bir yerde kaybolmuş veya sınır dışına düşmüş ise, ya da tarafınızdan “oynanamaz” olarak bildirilmişse, son olarak oynadığınız yerden bir ceza vuruşu alarak yeni bir top oynarsınız. ( vuruş ve mesafe cezası ).
- Topunuzun vuruştan sonra su engeli dışında bir yerde kaybolma veya sınır dışına düşme olasılığı hakkında bir kuşkunuz varsa, ikinci bir topu aynı yerden önceden “geçici top” olarak bildirerek oynayabilirsiniz. Vurduğunuz topu en fazla beş Dakika arama hakkınız vardır. Bu süre zarfında bulamaz veya teşhis edemezseniz, top “kayıp” sayılır. – Orijinal top kayıp veya sınır dışı olmuş ise, bir ceza vuruşu (vuruş ve mesafe cezası) alarak geçici topla devam edersiniz. – Orijinal top sınır dışı olmayıp saha içinde bulunursa, oyuna geçici topu bırakıp eski topunuzla devam etmek zorundasınızdır.
*Su engeli dışında bir yerde oynanamaz durumda olan topunuzu (bu karar tamamen size bağlıdır) bir ceza vuruşu alarak kaldırır,
(a) bayrağa yakın olmama koşuluyla iki sopa boyu açıklıkta,
(b) topun bulunduğu nokta ile bayrak hizasında istendiği kadar geri bir noktada veya,
(c) bir önceki oynanan yerinde drop ederek vuruşu tekrarlarsınız.
Prosedürdeki çelişkili durumlar
- Prosedür
- “Vuruş oyunu – stroke play” esnasında, oyuncu bir deliği oynadığı sırada kendi hakları veya prosedür konusunda şüpheye düştüyse, penaltı olmadan ikinci bir top kullanabilir.
- Oyuncu emin olamadığı durumlarda, başka atışa geçmeden önce işaretçisine ya da takım arkadaşına, bu kural ve eğer uygunsa bu kuralı kullanarak yararlanacağı top hakkında bilgi vermelidir.
- Yarışmacı, her iki topla birden puan almadıysa, skor kartına geçmeden önce tüm gerçekleri komiteye bildirmelidir. Bunu yapmadığı belirlenen oyuncular diskalifiye edilmelidir.
- Delik için skorun belirlenmesi
- Eğer kurallar, yarışmacı tarafından peşinen kabullenilen prosedürlere müsade ediyorsa, seçilen topla elde edilen skor, oyuncunun delik için elde ettiği skordur.
- Eğer yarışmacı, bu kuraldan yararlandığını baştan belirtmezse, kurallar çerçevesinde orijinal top veya oyuna giren ilk top (eğer orjinal top oynanan toplardan biri değilse) dikkate alınır.
*Eğer bir yarışmacı, sonuç olarak diğer yarışmacının haklarına etki eden açık kurallara itiraz ediyorsa, diskalifiye edilmelidir.
*Vuruş oyunlarında, başka türlü şartlar belirtilmediği sürece kural ihlalinden doğan ceza, iki vuruştur.
Golf Sporunda Kullanılan Terimler
PARKUR: Başlama noktası, green ve oynanan delikle tüm engellerin dışında kalan bölüme verilen addır.
BAŞLAMA YERİ: Deliğe başlarken ilk vuruşun yapıldığı yere başlama yeri veya noktası denir.
PAR: Golf oyununda yapılan vuruş sayısına par adı verilir. Her çukur par sayısını belirlenmektedir.
ENGELLER: Oyun sahası içerindeki kum, su ve içerisinde 4’/4 inch deliğin bulunduğu bölgedir.
SINIRDIŞI: Golf sahasının dışında kalan alana denir. Top bu sahanın içerisinde ise, sınır dışında kabul edimektedir.
KÖKSÜZ CİSİMLER: Oyunun oynanmasını engellemeyen köksüz yada gömülü olmayan taş, toprak, dal vb. doğal cisimlere verilen addır.
MANİALAR: İnsan yapısındaki cisimlere verilen addır. Kısaca sınır dışını belirleyen cisimlerdir.
ACE: Topun deliğe bir vuruşta sokulmasıdır. Buna aynı zamanda hole ‘in one’ da denir.
ADDERSS: Golfçunün vuruş durumuna geçmesidir. Oyuncu, club’ını topun gerisinde bir yere değdirmek suretiyle “vuruş durumuna” geçtiğini belirtir. Hazard vuruşlarında böyle bir şart aranmaz. Buna aynı zamanda set-up da denir.
ADVICE: Danışma. Oyuncunun oyun tarzını, club seçimini, vuruş şeklini etkileyebilecek her tür fikir alışverişi sayılır. Kurallar, engellerin yeri ya da green üzerindeki bayrak direğinin yönü gibi herkesçe bilen konular ya da yer hakkındaki sorular danışma kapsamına girmez.
AIR SHOT: Vuruş yaparken club’ın golf topuna çarpmaması, yani ıskalamasıdır. Bu oyuncuya bir ceza puanı verilir.
ALBATROS: Bu terim Britanya’da bir delik için par sayından üç eksik olan skordur. ABD’de bu terim double eagle olarak bilinir. Sadece par sayısı dört ve beş olan delikler için geçerlidir.
ALIGNMENT: Vuruşa başlamadan önce, ayaklar, kalçalar ve omuzların aynı doğrultuya getirilmesidir.
ALL SQUARE: Matchplay oyununda sayı durumlarının eşit olmasına denir.
ANTISHANK: Topa vuruş sırasında yanlışlıkla hosel ile vurulması ihtimalini ortadan kaldırmak için hazırlanmış club tasarımıdır. Kurallara göre oyunda kullanılmaz.
APPROACH PUTT: Deliğe girmek için değil, deliğe çok yakın olmak için yapılan putting vuruşudur.
APPROACH SHOT: Teeing ground hariç rough ya da fairway’den green’e yapılan vuruşlardır.
APRON: Green’i çevreleyen çim şerididir. Bunun çim boyu, fairway çiminden biraz daha kısa, green çiminden biraz daha uzundur. Buna aynı zamanda semigreen ya da fringe de denir.
AWAY: Oynanan çukurda topu bayrak direğine en uzak olan oyuncuya verilen isimdir. Oyunun devamında ilk vuruşu bu oyuncu yapar. Diğerleride uzaklık derecelerine göre vuruş sıralarını alırlar.
AWFUL SHOTS: Golf oyununda puanlama derecesinde artı 2’den (Double Bogey) daha fazla vuruşlara verilen isimdir.
BACK NINE (In-Holes): 18 delikli bir golf sahasında ikinci dokuz delikli kısıma verilen isimdir.
BACKSPIN: Çok iyi bir vuruş tekniği ile topun hedefe doğru havalandığında kendi ekseni etrafında önden arkaya doğru fırıldak gibi dönmesini sağlamaktır. Bu vuruş topun sahaya düştüğünde çok fazla yuvarlanmamasını ve çabuk durmasını sağlar.
BACKSWING: Swing vuruşunun üç bölümünden ilkidir. Clup’ın, topun arkasından geriye ve omuz üzerine doğru bir kavis yaptırılarak kaldırılmasıdır. Hareketin bitim noktasında golf sopasının baş kısmı hedef doğrultusunu gösterir.
BAFFY-BAFFIE: Dayanıklı ağaçtan yapılmış ve günümüzde halen kullanılmakta olan 3 veya 4 numaralı wood’a benzeyen club’dır. Bu club’ın en önemli özelliği, fairway’den yapılan yüksek atışlar için uzun bir yüze sahip olmasıdır.
BALATA: Golf topunu kaplayan, doğal ve sentetik maddedir.
BALL DEEMED TO MOVE / MOVED: Oynanmış sayılan top. Top, bulunduğu yeri terk eder, başka bir yerde durursa oynanmış sayılır. Top dururken, oyun dışı etkenlerce yerinden oynatılmışsa, oyuncu cezasız olarak topu eski yerine getirebilir.
BALL HOLED / HOLED: Top çukurda. Topun tümünün çukurunun ağzından geçerek çukurun dibine düşmesi denir.
BALL IN PLAY: Oynan top. Oyuncunun başlama yerinden vuruşunu yapması ile top oyundadır. Bu top, topun oyun sırasında kaybolması, sınır dışına çıkması veya ilgili bir kurala göre değiştirtmesi durumunda, çukura girinceye kadar oynanan toptur. Kurallara göre değiştirilmesi halinde yeni top oynanan top sayılır
BALL LOST / LOST BALL: Kaybolan top. Top aşağıdaki durumlarda kaybolmuş sayılır. Topun, oyuncu, ortağı ya da caddie’leri tarafında düştüğü yerde aranmaya başlanmasından itibaren 5 dakika içinde bulunmaması ya da oyuncu tarafından kendi topu olarak teşhis edilememesi,Oyuncunun ilk vurduğu topu henüz aramadan kuralların tanıdığı hakka dayanarak diğer bir topu oyuna sokması,Oyuncunun ilk attığı topunun bulunması muhtemel olan yerden ya da bu yerden çukura daha yakın bir noktadan geçici bir topla oynanması ve böylece bu topun oynanan top durumuna girmesi.
BANANA BALL: Bu bir argo deyimdir. Vuruş esnasında çok kısa mesafede topun sağdan sola kıvrım yaparak savrulmasıdır. Yani bir nevi “slice”dir. (Yön tarifi sağ elle oynanan oyuncular içindir.)
BARROW – BREAK: Bir İngiliz terimi olan barrow, Green’in eğilimlerinden dolayı doğru yönünden sapan putting vuruşuna verilen addır.
BENT GRASS: Yeşil alanlarda bulunan çok ince yapılı bir çeşit ot örtüsüdür.
BEST – BALL: Golfte oyun çeşitlerinden biridir. Best – Ball oyununda, bir kişinin, iki oyuncunun daha iyi topunu veya üç kişinin en iyi topuna karşı yarışmasıdır.
BETTER – BALL: Four – Ball match oyununda, iki eş oyuncunun en iyi topları ile diğer iki eş oyuncunun en iyi toplarına karşı yarışmasıdır.
BIRDIE: Bir deliğe par sayısından bir eksik olarak yapılan skordur.
BISQUE BOGEY: Golf oyununun bazı müsabaka şekillerinde, kurallar gereği, handikaplı oyunculara tanınan bazı haklardır.
BITE: Backspin tekniği ile green’e yapılan vuruş şeklidir. Top düştükten sonra fazla yuvarlanmaz.
BLADE: Eskiden kullanılan bazı putter ve ironlara verilen isimdir. Hatalı bir vuruşa da bu isim verilir. Topa merkezinin üst tarafından club’ın yüzü yerine, yüzün alt kenarı ile vurulmasıdır.
BLASTER: Loft açısı en yüksek olan (56°) club’a verilen diğer bir isimdir. Genelde bu club’a sand vedge ismi verilmiştir.
BLIND SHOT / LIND HOLE: Oynanan çukurun bayrağı, teen ground ya da fairway’in başlangıç kısımlarından görülemiyorsa bu şekildeki çukurlara blind hole adı verilir. Bu bayrağı görmeden yapılan vuruşlara da blind shot denir.
BLOCK: Club yüzünün normal bir şekilde topa vuruşunu önleyen harekete verilen isimdir.
BOGEY: Bir deliğe par sayısından bir fazla olarak yapılan skordur.
BOGEY COMPETITON: Kurallara göre belirlenen puanlarla golf sahasında oynanan oyun çeşitlerinden biridir.
BORON: Bazı wood club’larda, boyun kısmına sarılan spiral teli güçlendirmek için bor maddesinin sürülmesidir.
BRASSIE: Modern 2 – wood ile eş değer özellikleri olan, pirinç korumalı, ahşaptan yapılmış fairway club’ıdır. Günümüzde halen kullanılan bir terimdir.
BREAK / BORROW: Green’deki eğimlerden dolayı düzgün yönünden sağa – sola sapan putting vuruşuna verilen addır.
BRUTTO / GROSS SCORE: Handikap sayısına bakılmaksızın 18 çukur sonunda yapılan toplam skordur.
BULGER DRIVER: Bir çeşit 1 numaralı wood club’dır. Günümüzde artık kullanılmamaktadır.
BUNKER: Amerikalılar bunker için sand trap deyiminide kullanırlar. Bunker, özel olarak hazırlanmış, içerisindeki toprak ve çim örtüsü alınarak kum yada benzeri malzeme ile doldurulmuş bir engel çukurudur. Üç çeşit bunker vardır. Greenside Bunker Green çevresindedir. Fairway Bunker Fairway üzerindedir. Coss Bunker Fairway doğrultusunu dik olarak kesen bunker’dır.
BURRIED LIE: Topun büyük bir kısmının bunker içerisindeki kuma gömülmesidir.
BURN / SCOTTISH STREAM: Iskoç dilinde saha içerisindeki ırmak, dere ya da çaya verilen isimdir.
BYE: Bir matchplay yarışması, 18. çukur yada daha önceki çukurularda kazanılmışsa geri kalan çukurların yarışma dışı oynanmasına verilen isimdir.
CADDIE: Oyuncunun, oyun süresince club’larını taşıyan ve bunlarla ilgilenen, oyuncuya oyun sırasında kurallar çerçevesinde her konuda yardımcı olan kişidir. Caddie bir ya da birden fazla oyuncuya hizmet edebilir.
CADDY: Elle çekilebilen ya da elektrik tesisatı ile çalışan golf çantasını taşımak için kulanılan bir çeşit arabadır.
CARRY: Topun ilk vurduğu nokta ile yere düştüğü nokta arasındaki uzaklıktır.
CASUAL WATER: Geçici su. Su engeli olmayıp, oyuncunun vuruş durumunu almasından önce ya da sonra sahada geçici olarak belirlenen her türlü su birikintisidir. Kar ve buzun geçici su ya da köksüz cisim olarak yorumu oyuncunun seçeneğine bırakılmıştır. Yapay buz bir engeldir. Kırağı geçici su değildir. Oyuncu ceza puanı kaybetmeden kurallara uygun bir şekilde topun yerini değiştirebilir.
CENTRE – SHAFT PUTTER: Shaft’ın baş kısmının tam ortasına bağlandığı putter çeşididir.
CHILI – DIP: Green civarında club başının topa değmeyecek şekilde kuvvetle yere (çime) vurulması ile meydana gelen hatalı bir vuruş şeklidir.
CHIP SHOT: Green kenarına yakın bir yerden topun green içine az havalandırılarak çok yuvarlanmasını sağlayan bir vuruş şeklidir.
CHIPPEN: Green’e doğru vurulan, kısa ve fazla havalanmayan bir vuruştur.
CHIPPER: Chip yapmak için kullanılan, vuruş açısı (loft açısı) orta derecede olan club’lara verilen isimdir.
CHOKE DOWN: Club’ın grip’in altından tutulması.
CHUNK: Club başının toptan önce yere (çime) vurulmasıyla meydana gelen hatalı bir vuruş şeklidir. Bu vuruşa aynı zamanda fat de denir.
CLEEK: Iskoç kökenli olan bir terimdir. Bu terim, short cleeks, long cleeks, driving cleeks, putting cleeks gibi degişik kelimelerle de ifade edilir.
CLOSED FACE: Address ya da impact sırasında club yüzünün hedefe bakış doğrultusunun hedefin solunu göstermesidir. (Ifade sağ elle vuruş yapanlar içindir).
CLOSED STANCE: Topla atış hedefi doğrultusuna, sol ayağın sağ ayaktan daha yakın bir durumda bulunmasıyla yapılan vuruş duruşuna verilen isimdir. Sağ elle vuruş yapanlar içindir. Sol elle vuruş yapanlarda durum bunun tersidir. Yani sağ ayak doğrultuya daha yakındır.
CLUB: Golf oyununda green dışındaki topa vurmak için kullanılan golf sopalarıdır. Green içinde putter adı verilen golf sopası kullanılır.
CLUB FACE: Club’ın vuruş yapan kısmıdır.
CLUB HEAD: Club’ın, shaft’dan boyunla ayrılan ve vuruş yüzeyinin arka tarafında topuktan uca kadar uzayan kısmıdır.
COCKING THE WRISTS: Backswing sırasında vuruşun sonuna doğru el bileklerinin yukarı doğru bükülmesidir.
COMMITTEE: Oyun komitesi. Yarışmaların yönetiminden ve sahanın düzeninden sorumlu kuruldur.
COMPETITOR / FELLOW COMPETITOR: Golf sayı oyunu yarışmasına katılan oyuncuya yarışmacı denir. Yarışmacı ile birlikte oynayan her oyuncu, eş yarışmacı, yani fellow competıtor’dır. Hiçbiri diğerinin ortağı değildir. Dörtlü ve dört sayı oyunlarında, yarışmacı ve eş yarışmacı deyimleri, aralarında eşlik bulunan oyuncuların her ikisini birden kapsar.
COUCH GRASS: Uzun köklü ve yabani otları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
COURSE: Saha. Golf oyununa ayrılmış olan alanın tamamıdır.
CROSS BUNKER: Fairway hattını dik olarak keser durumda bulunan bunker’dır.
CUP: Green’deki çukur içerisine yerleştirilen, kurallardaki ölçülere uygun madeni bir kovandır. Çapı 108 mm, derinliği en az 100 mm.dir. Üst ağzı çim seviyesinden 2,5 mm aşağıda olacak şekilde gömülmüştür. Aynı zamanda green’de içinde bayrak sopası bulunan deliğe de cup adı verilir.
CUT SHOT: Topu çok fazla havalandırarak çok az yuvarlanmasını sağlayan yumuşak bir vuruş şeklidir. Genellikle sand iron’la yapılır. Vuruşla clockwise spin verilen top soldan sağa doğru kavis yapar.
DEAD / STONE DEAD: Vuruş sonunda topun deliğe çok yakın bir mesafede durmasıdır. Daha sonraki putting vuruşu sadece formalite olarak yapılır.
DIMPLES: Golf topunun üzerinde onun düzgün uçuşunu sağlayan küçük girintilerdir.
DIVOT: Vuruş yapıldığında sopa kafasının çimden kopardığı parçaya verilen addır.
DOG – LEG HOLE: Fairway’in green’e daha yakın olan bir kısmının normal doğrultusunu değiştirerek, sağ yada sola doğru bir kıvrım yapmasıyla meydana gelen fairway şeklidir.
DORMIE: Macthplay’de kullanılan ve bir oyuncunun çok fazla puan toplayıp yenilemez hale gelmesini anlatan bir terimdir. Kazandığı çukur sayısı, oynanacak çukur sayısından daha fazla anlamına gelir.
DOUBLE BOGEY: Par sayısından iki fazla olan bir skordur.
DOUBLE EAGLE: Par sayısından 3 eksik olan bir skordur. ABD’de bu adla anılan olay, Ingiltere’de albatros adıyla bilinir. Sadece par sayısı 4 ve 5 olan çukurlar için geçerlidir. Çok nadir olarak yapılır.
DOUBLE GREEN: Bu tip green’lerin yüzeyinde iki delik bulunur. Bunlar golfün en eski günlerinden kalma, front nine ve back nine’ı aynı yerde oynanan golfe ilişkin kalıntı niteliğindeki green’lerdir.
DOWNHILL LIE: Topun hedefe göre yokuş aşağı vurulacağı bir meyilde bulunmasıdır.
DOWNHILL SHOTS: Doğrultusu yokuş aşağı olan vuruşlardır.
DOWNSWING / FORWAD SWING: Swing vuruşunun üç bölümünden ikincisidir. Backswıng’in zirvesinden topa vuruş anına kadar olan bölümüdür. Bu kısma “Forewardswıng” ismi de verilir.
DRAW: Topa hedef doğrultusunda anti – clockwise spin etkisiyle sağdan sola doğru hafifçe bir kavis yaptırılan vuruş şeklidir. (Tarif sağ elle vuruş yapanlar içindir)
DRIVE: Tee üzerinde yapılan başlama vuruşudur. Genel olarak 1 nolu wood club ile yapılır.
DRIVER: Başlama vuruşu için kullanılan sopalardır. Başlama vuruşu genellikle 1 numaralı wood club ile yapılır.
DRIVING RANCE: Fairway’ler dışında, club’ları düzgün kullanabilme antremanlarının yapıldığı ve genelde 300 metre uzunluğundaki eğitim alanlarıdır.
DROP: Kurallara göre ceza puanlı ya da cezasız olarak oyun dışı kalan bir topu oyuna tekrar sokmak için yapılır. Oyuncu kurallara göre dik durarak kolunu omuz hizasından yukarı doğru dik bir şekilde kaldırarak topu arkasına düşecek şekilde bırakır. Topun durduğu yer yeni vuruş noktasıdır.
DUB: Genellikle kötü vuruşlara verilen isimdir. Oyuna yeni başlayan acemi oyuncular için de kulanılır. Acemi oyunculara Duffer, Hacker gibi isimler de takılır.
DUFFER / DUP / HACKER: Argo olarak kullanılır. Yeni başlayan, tekniği zayıf olan oyunculara verilen addır.
DURCHSCHWUNG: Backswing’den sonra topa vuruş yapılan swıng’in ikinci bölümüdür. Ingilizce de forwardswıng ya da downswıng deyimlerinin karşıtıdır.