Güreş Sporu Nedir | Güreş Sporunun Tarihi | Güreş Kuralları Nelerdir

Tatil365gun

Güreş Nedir ? Güreş Sporu Nasıl Yapılır ? Güreş Sporunun Tarihi Nedir ? Güreş Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Güreş Sporunun Kuralları nelerdir ? 

Güreş sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

İnsanlar arasında doğal bir mücadele şekli olarak bilinen güreş sporu köklü bir geçmişe sahiptir. İnsanların yaşama olan tutunmalarını ifade eden mücadele şekli güreşi andırmaktadır. Uzun yıllardan beri Türkler tarafından icra edilmekte olan bu spor oldukça derin bir tarihe sahiptir.

Güreş Sporunun Tarihçesi

Güreş sporunun tarihi ile ilgili dünyanın belirli bölgelerinde çeşitli somut bilgiler elde edilmiştir. Mısır, Ege, Orta Asya’ da çeşitli figürlere rastlanmıştır. Bu figürlerde birbiri ile mücadele eden insanlar yer almaktadır. Mısır’ da bulunan çizimler dikkate alındığında o günkü kuralların hala devam ettiği anlaşılmaktadır. Çeşitli bölgelerde bulunan çizimlere bakıldığında güreşin bir spor olarak nitelendirildiği görülmektedir. Çünkü çizimlerde bir hakem de yer almaktadır. Tarih olarak milattan önce 500’ lü yıllara ulaştığı düşünülmektedir. Bu spor esinlenen bazı ülkeler kendilerince farklı kurallar ve sistemler kurarak başka spor dalları ortaya çıkarmıştır. Örnek olarak, Japonya’ da milattan önce 23.yüzyıldan beri icra edilen güreş sporunun zamanla judoya evirildiği görülmektedir. Türklerin en eski spor dallarından birisi olan güreş sporu, ‘kures’ sözcüğünden gelmektedir. İran’da Müslüman hükümdarların egemenliği altında çalışan Türklerin ‘kures’ adını verdikleri bir çeşit spor yaptıkları bilinmektedir. Türklerde güreş günlük hayata devamlı yapılan bir spor haline gelmiştir. Oğuz Türklerinde güreş sporunun her dalının yapıldığı Dede Korkut hikâyelerinde görülmektedir. Özellikle Ege ve Trakya’da yaygın olarak yağlı güreşler yapılmaktadır. İlk Dünya Güreş Şampiyonası 1898 yılında Paris’ te düzenlenmiştir. Bu müsabakaya ülkemizden Kara Ahmet ve Koca Yusuf katılmıştır. Ata sporumuz olarak nitelenen bu sporda, geçmişe ait pek çok başarımız vardır. 1948 yılından bu yana birçok Türk güreşçi Olimpiyat ve Dünya şampiyonalarında zorlu başarılara imza atmışlardır.

Güreş Sporu | Güreş Sporu Oyun Kuralları

Güreş Sporu | Güreş Sporu Oyun Kuralları

Güreş Sporunun Kurallar Nelerdir ?

Güreşin kuralları ortaya çıktığı zamandan bu yana çok fazla değişiklik göstermemiştir. Bazı kurallar yakın tarihte sporcu sağlığı düşünülerek revize edilmiştir. Güreş Kurallarını maddeler halinde sıralamak gerekirse:

– Uzun tırnak ve sakal yasaktır.

– Terli spora başlatılmaz.

– Avantaj elde etmenin önemli olduğu bu spor türünde ayrıntıların yerine getirilmesi şarttır.

– Yaralanmalara neden olabilecek kolye, yüzük ve zincir gibi aksesuarlar takmak yasaktır.

– Güreşçilerin mayolarında mutlaka mendil bulunmalıdır.

– Serbest stil ile Greko-romen arasındaki tek temel fark sadece stildir. Greko-romen de bacaklar kullanılmaz. Serbest stilde ise tek dalma ve çift dalma gibi bacaklar kullanılarak yapılan hamleler bir hayli önemli yer tutmaktadır.

– Güreşte önemli olan rakibin iki omzunun birden mindere yapıştırılarak tuş edilmesidir. 10 puan öne geçme durumu da maçın kazanılması için yeterlidir.

– Müsabakalar 3’ er dakikalar şeklinde 2 devre halinde oynanır. Devre araları 30 saniye olarak karşımıza çıkar. Eğer normal sürelerde eşitlik durumu bozulmazsa 3 dakikalık bir devre daha oynanır. Yine eşitlik bozulmazsa hakem kararı geçerli olur. Güreş müsabakaları minimum 4 cm kalınlığında ve 9 mt çapındaki minderlerle oynanır.

Güreş Sporu Saha Ölçüleri

Güreş Sporu Saha Ölçüleri

Güreş Sporu Nasıl Yapılır?

Bu sporu icra edenlere pehlivan denir. Pehlivanlar, İslâmî kurallara göre bedenlerini örten deriden yapılma “kısbet” giyerler, yağlanır ve daha sonra birbirlerini alt edene kadar güreşirler. Son yıllarda yağlı güreşe de bazı kurallar getirilmiş, zaman sınırı konmuş ve puanlama sistemi getirilmiştir. Yağlı güreş müsabakaları sırasında davul-zurna savaş havaları söylenir. Yağlı güreşin, Trakya ve Balkanlardan yayıldığı bilinmektedir.

Güreş Müsabakası

Güreş Müsabakası

Kimler Güreş Yapabilir?

Kategorilere ayrılan sporcular kilo ve yaşa göre ayrılmakta ve eşdeğer olanlar karşı karşıya gelmektedir. Spora girecek olan sporcular bu alanda tecrübeli olmalıdır. Aksi takdirde sakatlanmalar olabilir.

 

 

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN