Triatlon Nedir | Triatlon Nasıl Yapılır | Triatlon Etapları Nelerdir

Tatil365gun

Triatlon Nedir ? Triatlon Sporu Nasıl Yapılır ? Triatlon Sporunun Tarihi Nedir ? Triatlon Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Triatlon Sporunun Kuralları nelerdir ? 

Triatlon sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin

Triatlon Nedir ?

Kişisel mücadele gerektiren Triatlon sporunda insan üstü enerji, güç, dayanıklılık, konsatrasyon gerekmektedir. Sporcular bireysel ve yaş gruplarına göre yarışabilirler. Hava şartları, zemin koşullarına (rüzgar, yağmur, dalga ) göre mücadele derecesinin yüksek olduğu triatlon sporuna karşı insanların ilgisini de her geçen gün arttırmakta.

Triatlon Sporunun Tarihçesi

Dünyada ilk triatlon yarışı 18.02.1978 tarihinde Hawai adalarındaki Waikiki plajında yapılmıştır. Deniz komandosu olan John Coklins ilk girişimine çevredeki arkadaşları da destek olunca Waikiki plajında yüzme yarışı, Honolu maratonu ve Hawai adası çevresindeki bisiklet yarışını birleştirme rüyası gerçek oluyor. Böylelikle yeni spor branşı ortaya çıkıyor. İlk kez düzenlenen Triatlon yarışmasına katılan 15 kişinin 12 kişisi yarışı tamamlamıştır. Birinci olan Gordon Haller’in derecesi ise 11.46.58 olarak kayıtlara geçmiştir.

Türkiye de ise ilk Triatlon yarışları 1988 yılında Eskişehir de yapılmıştır. Olimpik standartlarda 1,5 km yüzme, 40 km bisiklet ve 10 km koşu parkurlarını 2 saat 59 dakika 43 saniye de tamamlayan Nihat AYDIN birinci olarak tamamlamıştır. Türkiye de Triatlon denince ilk akla gelen yerlerden Alanya da turizmcilerin ve sporseverlerin girişimiyle bölgeye turizm çeşitliliği kazandırmak amacıyla 17 Ekim 1991 tarihinde ilk kez düzenlenmiştir. Organizasyon yerli ve yabancı sporcular, basın, turistler tarafından ilgi görünce Uluslararası Triatlon yarışları Alanya da yapılmaya devam etmektedir.

Triatlon sporunun Alanya ile sınırlı kalmaması için 1994 yılında Bisiklet Federasyonuna bağlanmış olup, 2001 yılına kadar burada faaliyetlerini sürdürmüştür. 19 Aralık 2001 tarihinden ise Spor Bakanı Sayın Fikret ÜNLÜ’ nün ve Gençlik Spor Genel Müdürü Sayın Kemal MUTLU’ nun oluru ve emekleriyle 19 Aralık 2001 tarihinde Türkiye Triatlon Federasyonu kurulmuştur.

Triatlon Yarışları

Triatlon Yarışları

Triatlon Sporunun Genel Kuralları

Triatlon birbirinden farklı üç branşın zaman farkı olmadan birbiri ardına yapılmasından meydana gelen spor branşıdır. Atletizm, Yüzme ve teknik malzeme kullanılmasını gerektirdiğinden bisiklet branşını da kapsamaktadır. Triatlon da sporcular zamana karşı yarışırken aynı zamanda başlangıçtan, bitişe kadar sürekli mücadele içinde olmaları gerekmektedir.

Olimpiyat Oyunlarında Triatlon Yüzme- Bisiklet ve Koşu olarak kabul görmüştür. Triatlon sporu yapıldığı yere göre de değişiklik göstermektedir. Mesela Rafting sporunun yapılmasının uygun olduğu bölgede rafting, yüzmenin yerine veya kış sporlarının yapıldığı yerde düzenlenecekse bisiklet sporunun yerine de kayak konabilir.

Triatlon da Yarışma Mesafeleri

Ferdi olarak yapılan Triatlon sporu 2 farklı mesafede yapılmaktadır.

Sprint- Kısa Mesafe: Yüzme- 750 metre / Bisiklet- 20 km / Koşu- 5 km

Olimpik Mesafe: Yüzme- 1500 metre / Bisiklet- 40 km / Koşu- 10 km

Triatlon Sporunun Disiplin Kuralları

Triatlon Yüzme Yarışması

Triatlon Yüzme Yarışması

Yüzme: Triatlon yarışları yüzme sporu ile başlar. Yüzme denizde, gölde, debisi az nehirde veya özel havuzlarda yapılabilmektedir. Erkekler ve Bayan sporcuların çıkışları birbirinden farklı zamanda verilir. Sporcular yarışma öncesinde yüzme bonelerini takmak ve yarış numaralarını vücudunun görünecek kol- bacak vb. yerine yazmak zorundadır. Sporcuya avantaj kazandıracak herhangi malzeme kullanması yasaktır. Fakat su ısının yarış öncesinde belirlenen derecenin altında olması durumunda ise sporcuları soğuktan korumak için Wetsuit elbisesi kullanmak serbesttir.

Triatlon Bisiklet Yarışması

Triatlon Bisiklet Yarışması

 Bisiklet: Sporucular yüzme etabını bitirdikten sonra bisiklet parkuruna geçerler. Bu esnada çabukluk önemlidir. Geçen her saniye toplam yarış süresine dahil dir. Değişim noktasında sporcular kask takmak, ayakkabı giymek ve arkadan görünecek halde sırt numaralarını takmak zorundadır. Sadece hakemlerin girmesine izin verilen değişim noktasını terk etmeden bisiklete binmek yasaktır. Sporcular bisiklet parkurunu yardım almadan tamamlamak zorundadır.

10 Metre Kuralı: Sporcu diğerinin açtığı rüzgar tünelinden faydalanmasını engellemek için 10 metre kuralına uymak zorundadır. Bisiklet yarışında bir sporcu diğerini en az on metreden takip edebilir. Bu duruma dikkat etmeyen sporcuyu motorlu hakemler öndeki bisikleti geç veya on metre mesafesini koru diye uyarır. Kuralı ihlal eden sporcu hakem tarafından durdurularak kenarda 1 dakika bekleme cezası alır.

Triatlon Koşu Yarışması

Triatlon Koşu Yarışması

Koşu: Önceden belirlenmiş cadde veya patikada yapılan koşu yarışı için Triatletler bisikletlerini bırakmak ve koşu ayakkabılarını giymek için değişim bölgesine gelirler. Burada da geçen her saniye yarış süresine dahil dir. Numaralarını görünecek yere takmak zorunda olan sporculara yardım edilemez. Ancak önceden belirlenen yarış istasyonlarından su veya yiyecek verilebilir. Bitiş noktasını geçen sporcu aynı zamanda Triatlonu da bitirmiş sayılır. Alınan toplam derece sonrasında sıramalar belirlenir.

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN