Rüzgar Sörfü Nedir | Rüzgar Sörfü Nasıl Yapılır | Sörf Sporunda Kullanılan Malzemeler

Tatil365gun

Rüzgar Sörfü Nedir ? Rüzgar Sörfü Nasıl Yapılır ? Rüzgar Sörfü Sporunun Tarihi Nedir ? Rüzgar Sörfünde Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Rüzgar Sörfünün Kuralları nelerdir ? 

Rüzgar Sörfü hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin

Rüzgar Sörfü Tarihi

İlk olarak 18. Yüz yılda Tahiti’de ortaya çıkan Rüzgar Sörfü daha sonra Yeni Zelanda’ ya, Toğa’ ya ve Hawaii’ye kadar. Hızla yayılan sörf kısa sürede tutku haline gelmiştir.

Saatte 0 ile 95 km hız aralığında esen rüzgarda yapılan sörf sporu için ideal rüzgar 25-40 km aralığındadır. Son yılların popüler sporlarından Rüzgar Sörfü için uygun rüzgarın bulunduğu ortamda yapabilirsiniz. Türkiye de ise Rüzgar Sörfünün bilinmesi ve yapılmaya başlanılması ise 2000’li yılların başında gerçekleşmiştir.

Sörf Nedir ?

Rüzgarın olduğu yerlerde tahta (board) ve tahtaya ilave edilen yelken ile yapılan spora sörf (windsurf), tahtaya ilave edilen paraşüt (kite) ile yapılan spora uçurtma sörfü(kitesurf), tahta üzerinde açık denizden kıyıya doğru yaklaşan dalgalar ile yapılan spora ise sörf denir.

Türkiye’de ise Sörf denince ilk akla Çeşme- Alaçatı gelse de İklim şartları ve ideal rüzgar’ ın bulunduğu bir çok yerde sörf sporunu yapabilirsiniz.

Rüzgar Sörfü

Rüzgar Sörfü Nedir | Sörf Nasıl Yapılır

Dalga Sörfü Nasıl Yapılır: Dalga sörfü ‘’Malibu’’ adı verilen uzun ve kısa sörf tahtası üzerinde yapılmaktadır. Bu sörfteki amaç kıyıdan uzaklaşıp, kıyıya doğru yaklaşan dalgaya girerek dengede kalıp düşmeden kıyıya varmaktır. Malibu üzerinde akrobatik hareketler yaparak eğlenmektir. Dalga sörfün iki temel özelliği bulunmaktadır. Bunlar Cutback ve Floater dir.

Rüzgar Sörfü

Rüzgar Sörfü

Rüzgar Sörfü Nasıl Yapılır: Rüzgar sörfü sörf tahtası üzerinde yelken ile yapılmaktadır. Bu spordaki amaç tahta üzerinde dengede durarak uzun mesafeye gidebilmektir. Profesyonel sporcular rüzgar sörfü ile zıplama, ters takla ve kendi etrafında dönme hareketlerini yapabilirler. Rüzgar sörfünde dalga, hız, serbest stil, slalom ve süper X gibi türler vardır. Dalgaya ihtiyaç olamadığından rüzgarın olduğu her yerde yapabilirisiniz.

Fethiye Rüzgar Sörfü

Fethiye Rüzgar Sörfü

Kite Surf Nasıl Yapılır: Rüzgar sörfüne göre biraz daha tecrübe isteyen Kitesurf, rüzgar sörfüne göre daha eğlenceli olanıdır. Burada amaç dengeyi sağladıktan sonra rüzgar penceresi olarak adlandırılan uçurtmayı havada tutabilecek açıyı yakalayarak deniz üzerinde yol almak. Bunu başardıktan sonra gitmek istediğiniz yöne göre uçurtmanızı saat 11 veya 2 istikametinde ayarlamak.

Rüzgar Sörfü Malzemeleri Nelerdir—Rüzgar Sörfünde Kullanılan Malzemeler

Sörf Tahtası | Surf Board

Sörf Tahtası | Surf Board

Board ( Tahta): Sörf tahtası su üzerinde durmanızı sağlamaktadır. Sporcunun seviyesine göre board’un( tahtanın) boyutu ve hacmi de değişmektedir. Boardın (tahta) eni daraldıkça sizin hız yapmanız kolaylaşacaktır. Yeni başlayan sporcular için başlangıç board (tahta) kullanılması tavsiye edilmektedir.

Eğitim (başlangıç) amaçlı kullanılacak boardlar: 200 litre civarında ve salmalıdır.

Orta seviye boardlar: 150 litrelik boardlar kullanılmaktadır.

İleri seviye boardlar:  100 litre boardlar kullanılmaktadır.

Türkiye Rüzgar Sörfü

Türkiye Rüzgar Sörfü

Yelken (Sali): Yelken sayesinde rüzgar’dan faydalanarak deniz üzerinde yol almanızı sağlar. Eğitimlere yeni başlayanlarda 3m yelken kullandırılır. Rüzgar’ın sert olduğu havalarda 5m, düşük olduğu zamanlarda ise 7m civarında yelken kullanılmaktadır.

Sörf Direk'i (Mast)

Sörf Direk’i (Mast)

Direk (Mast): Direk yelkenin dik durmasını sağlamaktadır. İki parça ve tek parça halinde üretilmektedir. %100 karbon ve %75 karbon malzeme kullanılmaktadır. Profesyonel sörfçülerin tercihi genellikle %100 karbon direktir.

Sörf Bumba (Çatal-Boom)

Sörf Bumba (Çatal-Boom)

Bumba (Çatal-Boom): Direklerde kullanılan malzemenin aynısı kullanılmaktadır. Bumba sörfü yönlendirmenizi sağlayan en önemli malzemedir. Gideceğiniz yönü ve alacağınız rüzgarı bumbayla sağlarsınız.

Uzatma (Extention): Direk boyutunu ayarlamanızı sağlayan parçadır.

Sörf Mafsal(Joint)

Sörf Mafsal (Joint)

Mafsal(Joint): Board ile Yelkeni birleştirmenizi sağlayan ara parçadır. Boarda vida yardımı ile monte ettiğiniz mafsala yelkeni takabilirsiniz. Üzerinde güvenlik için ip bulunmaktadır.

Sörf Trapez ve Trapez İp ( Harnes)

Sörf Trapez ve Trapez İp ( Harnes)

Trapez ve Trapez İp ( Harnes): Trapez sörf yaparken yelkeni tutmanızı sağlamaktadır. Trapez ipi bumbanın üzerinde bulunur ve sporcunun beline takılır. Trapezin üzerindeki kanca yardımı sayesinde trapez ipine geçirilerek sporcunun arkasına yaslanması sağlanır. Böylelikle vücut ağırlığımızla yelkeni taşırsınız.

Sörf Fin ve Salma

Sörf Fin ve Salma

Fin ve Salma: Fin boardın en arka kısmında bulunur ve boardın rotada gitmesini sağlamaktadır. Boardun düzgün gitmesi için en önemli malzemedir. Salmalar ise eğitim boardın ortasında bulunur ve boardın sallanmasını aynı zamanda da rüzgar yönüne doğru sürüklenmenizi engeller.

Kama: Başlangıç ve orta boy boardlarda yüzgecin sağlamış olduğu dengeye extra güç sağlayan malzemedir.

Sörf Ayak Kayışı

Sörf Ayak Kayışı

Ayak Kayışı: Sörfün dalgalı denizlerde ayak temasını sağlamlaştıran kayışa verilen addır.

Güverte Istampası: Sporcunun ayaklarının kaymasını engelleyen, boarda sağlam basılmasını sağlayan malzemenin adıdır.

Surf Wetsuit - Sörf Elbisesi

Surf Wetsuit – Sörf Elbisesi

Wetsuit: Sörf yapacağınız mevsime göre değişen elbiseler sizi güneşin ve rüzgarın olumsuz yönlerinden korurken suda daha rahat hareket ederek uzun süre kalmanızı sağlamaktadır.

Rüzgar Sörfünde  dikkat edilecek kurallar

*Kendi kendinize öğrenmek tehlike olacağından işinde tecrübeli eğitmenlerden ve sörf okullarından eğitim almanızı tavsiye ederiz.

*Rüzgar sörfü eğitim süresi ortalama 8-10 saat sürmektedir. Eğitim sonundaki sınavda başarılı olduğunuzda VDWS lisansına sahip olabilirsiniz.

*Sörf yapacağınız bölgeyi iyi tanıyın. Hava şartları, rüzgarın şiddeti ve dalganın yüksekliği önemlidir.

*Suya düşerken ve sudan çıkarken kendinizi sörf tahtasından ve yelkenden korumasını öğrenmelisiniz.

*Sörf malzemelerinin eski, yırtık olmamasına ve kontrollerinin yapılmasına dikkat etmelisiniz.

*Sörf yapmadan önce seviyeniz ne olursa olsun can yeleğinizi giyin.

*Sörfün ilk kuralı vücudunuzu boardın üzerinde dengede tutmaktır.

*Daha sonra yelkeni sudan kaldırmak için dizlerinizi kırın ve yelkeni sudan çıkarın.

*Yelkenin ipini sağ elinizle tutarken çapraz şekilde sol elinizle çataldan tutmalısınız. Bu hareketi yaparken dengede durmanız gerekmektedir.

*İkinci aşamada sol elinizle yelkeni dengede tutarken ipi yavaş yavaş bırakın ve direğin dik durmasını sağlayın.

*En son tespit ettiğiniz rüzgarın yönüne doğru yol alarak sörf yapmaya başlatın.

*Dilerseniz eğitimlerinizi Türkiye de ki Windsurf eğitmenlerinin de eğitim alarak başladığı Fethiye Surf Center merkezinize başlayabilirsiniz.

*Windsurf ekipmanları komple takım model ve markaya bağlı olarak 2800-3000 Euro seviyesindedir.

Fethiye Sörf Okulu - Center

Fethiye Sörf Okulu – Center

Türkiye’de Rüzgar Sörfü-Kite Sörfü nerelerde yapılır. Şimdi bunlara kısa göz atalım

Çeşme Alaçatı; Alaçatı’nda derinlik farklarından dolayı aynı koyda profesyonel sporcular ve yeni başlayan sporcular için yeterli derinlik bulunmaktadır. En önemlisi sörf yapılabilecek ideal rüzgarların ve dalgasız denizin sürekli olması Alaçatı’nı sörf sporu için popüler hale getirmiştir.

Fethiye Çalış; Fethiye denince yamaç paraşütü ilk akla gelse de, Çalış plajında sürekli esen rüzgar sörf için oldukça idealdir. Çalış plajı profesyonel sporcular için uzun süre sörf yapma imkanı verdiği gibi yeni öğrenmek isteyenler için ise surf cafe den eğitim alarak sörf yapmaya başlayabilirler. Tatil planlarını sörf bölgelerine göre planlayanlar için Fethiye en iyi nokta diyebiliriz.

Bodrum Bİtez; Bodrum Yarımadasının geniş plajlarından birine sahip Bitez  Güneyde yer aldığı için sıcak iklimi Bodrum’un dalgasız denizini rüzgarla buluşturmaktadır.

Muğla Datça; Hızla yayılan rüzgar sörfü tutkusu, sporculara alternatif yerler de keşfettirdi. Bunlardan biride Datça yarım adasıdır. Sörf için sürekli ideal rüzgarın bulunması ve gelen taleplerle Datça da bir çok sörf okulu hizmet vermektedir. Yine belediye tarafından ekonomik ücrette sörf, kite surf ve yelken sporu kursları verilmektedir.

Muğla Akyaka; Akyaka denizinin aşırı dalgalı, derin olmaması ve rüzgarının sörf sporu için uygun olması sporcular arasında hızla yayılarak bilinirliği artmıştır. En önemlisi ise fiyatlarının ekonomik olmasından dolayı üniversite öğrencilerine hitap etmesi ile rüzgar sörfü için ilk tercih edilen yerler arasında yer almaktadır.

Antalya Side; Side denizinin dalgalı olmaması ve sörf sporu için uygun  olmasından dolayı ülkemizde tercih noktasıdır. Tatil için gelen misafirler Side de bulunan sörf okullarından eğitim alarak sörf sporuna başlayabilirler.

Yurtdışında ise Avustralya, İrlanda, Kanarya Adaları, Karayipler, Kızıldeniz, Vietnam ve Yeni Zelanda dünyanın en popüler rüzgar sörfü noktalarıdır.

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN